Achtergrond

 • Nieuwe jongerenambassadeurs voor de maritieme sector

  © Foto: Stefan Segers/NML

  Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam maakte Stichting Nederland Maritiem Land (NML) bekend wie de nieuwe Young Maritime Representatives (YMR’s) voor het komende studiejaar zijn geworden. Dat gebeurde dit jaar aan boord van de Pilot Station Vessel Polaris. Maritiem Nederland was erbij.

   

  Verder lezen ›

 • Groene projecten hebben streepje voor bij ABN Amro

  ABN Amro is een van de banken die klimaateisen meewegen bij het verstrekken van financiering voor de scheepvaart. Karianne Tieleman (Sustainable Advisory) en Joep Gorgels (Global Transportation & Logistics) zijn enthousiast over de Poseidon Principles die banken een richtsnoer geven om te sturen op de IMO-doelstellingen voor emissiereductie. “Vanuit de financieringsrelatie kunnen we invloed uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid van de klant.”

  Verder lezen ›

 • Green Deal toont ambitie

  De Green Deal tussen de overheid en de maritieme sector is een feit! Gelukkig maar, want ik had soms het gevoel dat de hereniging van Oost- en West-Duitsland, eind jaren tachtig, soepeler verliep. In een langdurig overlegproces met het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en zeker ook de politiek hebben we elkaar leren kennen en respecteren om zo uiteindelijk een echte deal te kunnen sluiten. Eén waarin voor alle betrokkenen ambitie zit om iets te bereiken.

  Verder lezen ›

 • Vier jaar renoveren van de Afsluitdijk

  © Foto: Peter Bakker

  Begin 2019, op 1 april, is gestart met de renovatie van de Afsluitdijk. De 87 jaar oude Afsluitdijk voldoet niet aan de nieuwe eisen voor de waterveiligheid. Het kunstwerk naar het plan van Cornelis Lely wordt twee meter hoger en robuust. Bestand tegen stormen en hoog water zoals we dat eens in de 10.000 jaar kunnen verwachten. Bijzonder gevormde betonblokken beschermen ons straks tegen het zoute water van de Waddenzee. Samen met tal van andere innovaties is de Afsluitdijk vanaf 2023 opnieuw een waterbouwkundig hoogstandje waar we trots op kunnen zijn.

  Verder lezen ›

 • Van baggerslib tot steekvaste klei

  © Foto: Wouter van der Star/Deltares

  De eerste klei die is gemaakt van baggerslib uit de Eems-Dollard ligt te rijpen in Delfzijl. Na de zomer volgt een tweede kleirijperij buitendijks in Natura-2000 kwelders. De streekeigen klei gaat vanaf 2021 dienen om een afgekeurde zeedijk over een lengte van 12,5 kilometer te verstevigen tot een ‘brede groene dijk’.

  Verder lezen ›

 • Duurzame marineschepen zijn haalbaar

  © Foto: Bart Stam

  Het is een thema dat Kapitein-ter-zee van de Technische Dienst b.d. Marcel Hendriks al zo’n tien jaar fascineert: marineschepen die geen of nauwelijks fossiele brandstoffen meer gebruiken. “Er zijn voldoende technische en operationele mogelijkheden”, meent hij. “Duurzame marineschepen zijn niet alleen goed voor het klimaat maar vergroten ook onze veiligheid.”

  Verder lezen ›

 • KVNR aan het woord

  In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt normaal gesproken een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Dit keer is het echter de beurt aan de redersvereniging zelf. Directeur Annet Koster geeft een update van een aantal ‘hot topics’.

  Verder lezen ›

 • Koninklijke Marine werkt aan verbetering slagkracht

  “Als je met een eigen schip aan dit soort reizen met partners meedoet, werk je aan verbetering van je slagkracht. Dan word je als Koninklijke Marine beter, onze schepen en hun bemanningen komen hier beter uit. Door mee te doen werken we aan verbetering van onze inzetbaarheid.” Dat zegt commandeur Boudewijn Boots (55), goed twee dagen terug in Nederland nadat hij zaterdag 15 juni het commando van het permanent NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) in de Middellandse en Zwarte Zee heeft overgedragen aan zijn Canadese collega, commodore Josée Kurtz.

  Verder lezen ›

 • Luc Arnouts, directeur internationale relaties Port of Antwerp

  Hoe kijkt het naar eigen zeggen grootste havenindustrieel complex van Europa naar Brexit, Chinese investeringen in Europese havens en haveninnovaties anno 2019? En hoe zit het met die eeuwige broederstrijd met Rotterdam?

  Verder lezen ›

 • KVNR-lid aan het woord

  In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Dit keer is het de beurt aan Jumbo Maritime uit Schiedam, de specialist in het vervoer van zware lading over de wereldzeeën en sinds 2007 ook actief in de offshore markt.

  Verder lezen ›

 • Scheepspastor Leon Rasser

  Zieltjes winnen doet Leon Rasser zelden. Meestal verjaagt de extraverte scheepspastor boze geesten en deelt hij SIM-kaarten uit in het Zeemanshuis van de Amsterdamse Haven.

  Verder lezen ›

 • Bellenscherm tegen microplastics

  Na succesvolle proeven met grotere deeltjes is het bellenscherm van The Great Bubble Barrier in beeld als methode om microplastics met een doorsnede van 0,5 tot 0,02 mm in gezuiverd rioolwater te onderscheppen. Daarmee betreedt het een notoir lastig terrein.

  Verder lezen ›

 • KVNR-lid aan het woord

  In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Het van oorsprong Groningse Seatrade is marktleider in de koel- en vriesvaart. De markt van het vervoer van fruit zit midden in een overstap naar reefer containers. Door samen te werken met grote containervervoerders en vast te houden aan de ‘Fast, Direct and Dedicated’ strategie ziet de toekomst er positief uit, zegt CEO Yntze Buitenwerf.

  Verder lezen ›

 • Methanol ideale brandstof op lange termijn

  Tijdens zijn presentatie op de LeanShips Conference in Rotterdam nam Sebastian Verhelst, hoofddocent Verbrandingsmotoren aan de universiteiten van Gent en Lund, geen blad voor de mond. “Methanol is een fantastische brandstof.” Bij het beoordelen van het toekomstpotentieel van alternatieve brandstoffen hanteert Verhelst drie criteria: is de productie duurzaam, is de oplossing schaalbaar en kun je de brandstof makkelijk opslaan? “Door veel aandacht te besteden aan de lange-termijnoefening, voorkom je dat je initiatieven gaat steunen die op lange termijn weinig zinvol zijn.”

  Verder lezen ›

 • KVNR-lid aan het woord

  In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die lid is van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Minder vermogen, efficiënter varen en smart shipping, dat is de lijn die Wagenborg aanhoudt in de energietransitie. “En ondertussen heel hard nadenken en testen doen met alternatieven.” Vlootdirecteur Theo Klimp over de huidige bijzondere tijd en het belang van de KVNR.

  Verder lezen ›

 • NML Column

  "Nederlandse reders maken zich zorgen of ze door het voldoen aan de verplichting
  om mensen in nood te helpen de veiligheid van schip en bemanning nog wel kunnen waarborgen", schrijft Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) in haar column.

  Verder lezen ›

 • Rotterdam steekt Amsterdam naar de ‘cruisekroon’

  Met 108 aanlopen in 2019 is Rotterdam aardig op weg om de ‘cruisehoofdstad’ van Nederland te worden. Deze positie leek vast in handen van Amsterdam maar vooral door de nieuwe toeristenbelasting keren steeds meer rederijen de hoofdstad de rug toe. Hierdoor komen er dit jaar ‘slechts’ 125 cruiseschepen naar het Noordzeekanaal en Het IJ.

  Verder lezen ›

 • Wet maakt geen eind aan de piraterij

  Nederlandse reders mogen naar verwachting vanaf eind van het jaar particuliere beveiligers aan boord meenemen, maar de vraag is in hoeverre dit Nederlandse schepen en zeevarenden nu echt meer bescherming biedt tegen piraterij. Het maakt in ieder geval geen einde aan de piraterij en voorkomt niet dat schepen worden gekaapt en bemanningen worden gekidnapt zoals vorig jaar nog gebeurde met de elf bemanningsleden van het Nederlandse vrachtschip FWN Rapide van de Groningse rederij ForestWave.

  Verder lezen ›

 • Met bio-HFO op koers naar schoner imago

  In vier jaar tijd heeft GoodFuels zich ontwikkeld tot marktleider op het gebied van bio-MGO. Met Ikea als lighthouse klant hoopt de ‘groene olieboer’ een zelfde positie te bereiken voor de in eigen huis ontwikkelde bio-HFO. What’s next? “De markt is ongelooflijk groot”, zegt oprichter en ceo Dirk Kronemeijer. “We mogen blij zijn als we alles bij elkaar kunnen schrapen om af te komen van misschien wel de vieste brandstof die de mensheid ooit heeft gemaakt.”

  Verder lezen ›

 • 3D-scan optimaliseert keuze voor juiste scrubber

  ingenieursbureau Iv-Consult heeft een 3D-scan-werkmethode ontwikkeld waarmee VDL-AEC en reders de juiste scrubberinstallatie aan boord van schepen krijgen.

  Verder lezen ›

 • Maritieme innovaties vergen lange adem

  Innoveren is absolute noodzaak voor de Nederlandse maritieme industrie. De wereld om ons heen verandert snel en stil blijven staan is geen optie. We zullen continu moeten vernieuwen en verbeteren om onszelf overeind te houden in het geweld van politieke grootmachten, toenemend protectionisme en steeds sterkere competitie uit Azië, schrijft Erik van der Blom, Head of Product Development Royal IHC.

  Verder lezen ›

 • Texel heeft nieuw duingebied in de Waddenzee

  Aan de Waddenzeekant van Texel is buitendijks een nieuw duingebied van zo’n 200 ha aangelegd. Bagger- en bouwbedrijf Jan De Nul Group mocht dit unieke project uitvoeren. Het gebied met lagune moet niet alleen het achterliggende land tegen het zeewater beschermen maar ook de natuurwaarden ter plekke versterken. De komende vijf jaar neemt het bedrijf tevens het beheer en onderhoud onder zijn hoede.

  Verder lezen ›

 • KVNR-lid aan het woord

  In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die lid is van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. ‘Connecting Europe for a sustainable future’, is de visie van Stena Line en verduurzamen staat volgens Annika Hult, Trade Director North Sea van Stena Line, bij het bedrijf hoog aangeschreven.

  Verder lezen ›

 • André Kik, directeur Dredging Market bij Royal IHC

  Royal IHC is sinds jaar en dag hofleverancier van de ‘grote vier’ baggerconcerns in de Benelux. Maritiem Nederland sprak met André Kik, directeur Dredging Market bij IHC, over de uitdagingen bij het bouwen van innovatieve baggerschepen. Onderwerp van gesprek: de lokroep van emissievrij varen; kostenbesparing door het accent op systeemintegratie; standaardisatie van het scheepsontwerp.

  Verder lezen ›

 • Gedoopte Vox Amalia bijna klaar voor gebruik

  De ‘Vox Amalia’, de nieuwste sleephopperzuiger van Van Oord, is multi-inzetbaar. Met zijn geringe diepgang is dit schip geschikt voor zowel landaanwinningsprojecten, het uitdiepen van havens en vaarwegen als het baggeren en vullen van sleuven in zee- en rivierbodems voor kabels en pijpleidingen. Mede dankzij de uitgekiende romp- en beunvorm en het nauwkeurig doseren van het benodigde vermogen, is het energieverbruik flink gereduceerd.

  Verder lezen ›

 • Boskalis legt Strandeiland aan in Markermeer

  Op de drassige bodem van het Markermeer bouwt Boskalis samen met De Vries & Van de Wiel een nieuw eiland voor de Amsterdamse wijk IJburg. Het nieuwe land wordt in laagjes opgebouwd, zodat de bodem kan inklinken en zich kan ‘zetten’ voordat de eerste huizen verrijzen.

  Verder lezen ›

 • KVNR-lid aan het woord

  In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die lid is van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Karin Orsel is duovoorzitter van de KVNR en bestuurslid van meerdere internationale maritieme organisaties, maar bovenal is zij directeur van MF Shipping Group. Het bedrijf, dat in mei 25 jaar bestaat, bloeit.

  Verder lezen ›

 • ‘Uitstootvrije scheepvaart: wij kunnen het doen’

  “Het is aan onze generatie om scheepvaart zonder schadelijke uitlaatgassen te realiseren.” Daarom richtten Sieger Sakko en David Anink samen de Emission Free Shipping Association op. Ze willen voorlopers in de schone transitie van de scheepvaart verenigen en zich sterk maken voor beleid dat de transitie naar nul CO2 ondersteunt.

  Verder lezen ›

 • Sexy havenprojecten #2

  Anno 2019 zegt niemand meer dat energietransitie saai is. Het zijn juist de meest spannende ontwikkelingen in de maritieme sector. In de aanloop naar het MET Event op 14 maart hebben we weer vijf sexy havenprojecten uitgezocht, ditmaal in Port of Amsterdam, North Sea Port en Groningen Seaports.

  Verder lezen ›

 • Provincie Flevoland geeft uitvoering aan maritieme strategie

  De provincie Flevoland ontdekt de waterkant. De provincie krijgt twee nieuwe havens: Flevokust Haven bij Lelystad, sinds kort in gebruik, en de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland vlak bij Urk. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: “Eigenlijk zijn we pas net begonnen met het benutten van onze positie aan het Marker- en IJsselmeer in economische zin.”

  Verder lezen ›

 • Jan Gabriël, hoofd nieuwbouw en ombouwdienst DEME

  Wie anno 2019 moet besluiten over de vermogensopwekking en brandstof op een schip met een levensduur van dertig jaar, kan de lange termijn doelen van de IMO en de Europese Unie niet links laten liggen. Jan Gabriël over de vraag hoe je met een gezonde business case toch klaar kunt zijn voor emissieloos varen in 2050.

  Verder lezen ›

 • Rotterdam: energietransitie op alle fronten

  Uiteraard kan Rotterdam als grootste haven van Europa niet achterblijven als het gaat om energietransitie. “We willen in 2050 CO2-neutraal zijn,” aldus Nico van Dooren, directeur Energy and Industry. “Recente studies laten zien dat dat mogelijk is.” Het vierde en laatste deel in een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Gevolgen zwavelbeperking voor zeetransport nog ongewis

  Beschikbaarheid, prijs en handhaving: er zijn nog veel onzekerheden rond het bunkeren van brandstof met maximaal een half procent zwavel. Vanaf 1 januari 2020 mag de uitstoot van een schip niet meer dan dat gehalte zwavel bevatten. De overgang start komende zomer. Gevolgen voor zeetransport zijn ongewis.

  Verder lezen ›

 • Column Nederland Maritiem Land

  Omdat ik aan het einde van mijn termijn zit als voorzitter van Nederland Maritiem Land zit, is dit mijn laatste column in die hoedanigheid. Normaal kijk je bij zo’n afscheid terug naar wat je hebt bereikt, maar ik wil graag de ambities beschrijven voor de maritieme sector die mij zo dierbaar is.

  Verder lezen ›

 • KVNR-lid aan het woord

  In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt telkens een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Na tien jaar zware jaren voor de shortsea ziet Gilbèrt de Bock van De Bock Maritiem uit Alkmaar de markt voor de kleinere tonnages stilaan verbeteren. Als uitdaging voor de kleine rederijen op korte termijn ziet hij vooral de financiering voor de verjonging van de vloot.

  Verder lezen ›

 • Cas König over energietransitie Groningen Seaports

  Delfzijl en de Eemshaven vormen samen Groningen Seaports. In beide havens voltrekt zich in hoog tempo de energietransitie van steenkool en aardgas naar offshore windenergie, biomassa, zonne-energie, waterstof en recycling. “Wij willen de Nederlandse rotonde worden voor duurzame energie,” aldus directeur Cas König. Deel 3 in een serie over de energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Oefenen voor een no-deal Brexit

  Het is een gedurfde stelling: “Vanwege alle paniek over de onduidelijkheid rond Brexit kunnen we in de Rotterdamse haven beter voorbereid zijn dan in andere zeehavens, mits we ons daarop voorbereiden.” Dat gebeurt dan ook grondig in een werkgroep van alle betrokken partijen in de hele logistieke keten die frequent met elkaar overleggen. Tevens loopt er een twaalf weken durende test, waarin Havenbedrijf Rotterdam, Stena Line Freight, de betrokken inspecties en de Douane data delen over het afhandelen van goederenstromen als Brexit een feit zal zijn.

  Verder lezen ›

 • De spannendste transitieprojecten in de Rotterdamse haven

  In de aanloop naar het MET Event op 14 maart 2019 zette Marie-Claire Aarts voor Maritiem Nederland de vijf spannendste energietransitie projecten in de Rotterdamse haven op een rij. 

  Verder lezen ›

 • Heesen Yachts gaat naar 80 meter en 19.000 pk

  De tijd tikt weg op het display in een van de grote hallen van Heesen Yachts in Oss, het is nog 163 dagen, 13 uur, 48 minuten en 22 seconden voordat de medewerkers van de jachtbouwer het aluminium jacht Aster van vijftig meter klaar moeten hebben. De twaalf gasten hebben aan boord van dit superjacht de beschikking over 500 vierkante meter aan ruimte. De twee MTU 16V4000 M73L motoren van elk 3862 pk zorgen voor een topsnelheid van 23 knopen.

  Verder lezen ›

 • Volop nieuwbouw in de kottervisserij

  Het is over met de investeringsangst in de Nederlandse visserij. Ondanks actuele bedreigingen wordt de ene na de andere order voor nieuwbouw geplaatst. Ook lagen tal van schepen al ter dok voor ingrijpende refits. Het Masterplan Duurzame Visserij leeft intussen voort in twee nieuwe MDV-type schepen. Het is transitietijd in de visserij.

  Verder lezen ›

 • Drijvend offshore wind fundaties installeren

  Fundaties van de volgende generatie offshore windturbines zullen steeds vaker drijvend geïnstalleerd worden in plaats van via jack-up schepen. “Wij hebben al nagedacht over fundaties die nog nooit geïnstalleerd zijn.”

  Verder lezen ›

 • Maritieme catering kan zoveel beter

  Voeding op schepen moet goed zijn. Dat klinkt als een cliché, maar in de praktijk blijkt er nog veel te verbeteren aan de kwaliteit van maaltijden en de kundigheid van koks. International Food Services (IFS) wil beide verbeteren door goede voedingsmiddelen te leveren en koks bij te scholen.

  Verder lezen ›

 • Damen Shipyards verbreedt strategie

  Al bijna vijftig jaar is standaardisatie hét handelsmerk van Damen Shipyards Group. Dankzij de verwerving van de scheepswerf in Mangalia (Roemenië) kan de scheepsbouwer zich nu ook toeleggen op het ontwerp en de bouw van grotere ‘engineering to order’-projecten in de offshore-, cruise- en RoPax-markt. Chiel de Leeuw, die onlangs is benoemd als sales director van Damen’s nieuwe RoPax divisie, licht de plannen voor wat betreft de RoPax- en RoRo-markt toe.

  Verder lezen ›

 • ‘CRT voldoet ver boven verwachting’

  In de actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’, verzorgd door de redactie van Maritiem Nederland, komt telkens een rederij aan het woord die is aangesloten bij de KVNR. Leendert Muller, directeur Multraship, steekt de loftrompet over de in eigen huis ontwikkelde Carrousel Rave Tug. Tijdens het Maritime Awards Gala werd het schip bekroond met de KVNR Shipping Award 2018.

  Verder lezen ›

 • 'Offshore wind is succesnummer North Sea Port'

  North Sea Port is sinds december 2017 de naam voor de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Gent. Aan weerszijden van de landsgrens werkt het havenbedrijf aan de verduurzaming van logistiek, energie en industrie. “Dit is een gevarieerde havenregio met veel mogelijkheden”, zegt Maarten den Dekker, projectleider Duurzame Transitie. Hij spreekt op het MET Event op 14 maart 2019 in Rotterdam. Deel 2 van een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Cruiserederijen bieden voor elk wat wils

  In de nieuwe actualiteitenrubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt elke aflevering een rederij aan het woord die is aangesloten bij de redersvereniging. Sibrand Hassing, directeur Fleet Operations Europe bij Holland America Group en duo-voorzitter van de KVNR, bijt de spits af. Hoe kijkt hij naar de cruisemarkt en welke branchethema’s houden hem bezig als KVNR-bestuurder?

  Verder lezen ›

 • Marinebouwsector kijkt reikhalzend uit naar nieuwe orders

  Na jaren van bezuinigingen gaat er met de Defensienota van begin dit jaar weer meer geld naar Defensie. De Nederlandse marinebouwsector is uitstekend gekwalificeerd en staat te trappelen om nieuwe overheidsopdrachten uit te voeren. “De vlag hangt er beter bij dan in 2017, maar het blijft dun”, zegt Maarten Lutje Schipholt, Business Development Manager Marine bij belangenorganisatie NIDV.

  Verder lezen ›

 • Nederlandse waterbouwers vissen achter het net in Afrika

  Nederlandse maritieme aannemers vissen in Afrika tegenwoordig steeds achter het net. Terwijl er havens gebouwd worden als nooit tevoren, gaan vrijwel alle contracten naar Chinese bouwbedrijven. Daar zou niet tegenop te concurreren zijn. Maar, hoe onvermijdelijk is dat nu eigenlijk?

  Verder lezen ›

 • Eerste eilanden Marker Wadden gereed

  Op 8 september werd een van de vijf eilanden van de Marker Wadden officieel opengesteld voor het publiek. Hier kunnen niet alleen vogels maar ook mensen genieten van deze nieuwe natuur die baggerbedrijf Boskalis de afgelopen jaren heeft aangelegd. De zogenoemde windwadden zijn een Hollands hoogstandje waarbij nieuwe technieken en experimenten niet werden geschuwd.

  Verder lezen ›

 • Femke Brenninkmeijer over transitie Port of Amsterdam

  Ze spreekt op het tweede MET Event (Maritieme Energie Transitie) op 14 maart 2019 in Rotterdam. “Alleen met steun van alle regionale spelers kunnen we van Amsterdam een volledig duurzame haven maken”, zegt Femke Brenninkmeijer, hoofd Energy, Cargo & Offshore van Port of Amsterdam. Deel 1 van een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

  Verder lezen ›

 • Volwaardige partners

  De vloot van de Koninklijke Marine bestaat uit technologisch geavanceerde schepen, die zijn ontwikkeld in samenwerking met onze kennisinstituten, de Nederlandse marinebouw en het ministerie van Defensie – de zogenoemde 'Gouden Driehoek'.

  Verder lezen ›

 • Commandeur Huub Hulsker op zijn plek bij NLMARFOR

  Sinds 2005 vormt Netherlands Maritime Force, kortweg NLMARFOR, een zelfstandige eenheid binnen de Koninklijke Marine. Operationele commandotaken en logistieke ondersteuning bij maritieme en amfibische oefeningen zijn de kerntaken. Commandeur Huub Hulsker is sinds mei 2017 commandant van NLMARFOR en hoopt dat nog ‘heel lang’ te blijven. Momenteel neemt hij deel aan de grote NAVO-oefening Trident Juncture voor de kust van Noorwegen.

  Verder lezen ›

 • BLIX helpt klant offshore tender te winnen in Taiwan

  Het Utrechtse adviesbureau BLIX Consultancy hielp de Canadese energieproducent Northland Power en projectpartners Yushan Energy en Mitsui Trading Company bij het winnen van de tender voor twee offshore windparken in Taiwan. 

  Verder lezen ›

 • Column NML

  Hogere olie- en gasprijzen, een scherpere focus op kosten en samenwerking binnen de industrie, in combinatie met een wereldwijd snel groeiende energie behoefte, hebben ervoor gezorgd dat er weer positieve resultaten worden voorspeld vanaf 2018.

  Verder lezen ›

 • Redwise neemt specialisten over van Royal Dirkzwager

  Sinds deze zomer maken veertien Noordzeeloodsen deel uit van Redwise. De maritieme dienstverlener in Huizen nam deze specialisten over van Royal Dirkzwager. “Noordzeeloodsen vormen een welkome aanvulling op onze dienstverlening”, zegt directeur Willem-Jan Hamers van Redwise Maritime Services. “Wij zijn blij dat wij als Nederlandse nichespeler nu ook deze specialiteit in huis hebben.”

  Verder lezen ›

 • ‘Alleen visserij-inclusieve transitie biedt toekomst’

  Duizenden Nederlanders werken in de visserij, visverwerking, vishandel en bij maritieme toeleveranciers. Vis en schaal- en schelpdieren worden verkocht in speciaalzaken, op dagmarkten, in supers en in restaurants. Er is kortom een levendige en kerngezonde economie rond verse vis. Die wildgevangen heerlijkheden worden wekelijks vers uit zee aangeland door een paar honderd familiebedrijven, maar voor hoe lang nog? Voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt maakt zich grote zorgen.

  Verder lezen ›

 • 125 vierkante meter lipstick

  AIDAnova

  © Meyer Werft

  Drijvende steden, zo zijn de grote cruiseschepen het beste te omschrijven. Er gaat heel wat materiaal in het bouwen van deze megalomane vaartuigen, ook bij de Meyer Werft in het Duitse Papenburg. Toch zijn het juist deze schepen die op het gebied van schone scheepvaartbrandstoffen het voortouw nemen.

  Verder lezen ›

 • Sneller en efficiënter kabels leggen

  Met een kabelcapaciteit van meer dan 10.000 ton, een geavanceerd kabellegsysteem, ‘dual fuel’-motoren en een DP3-systeem is de ‘Living Stone’ een innovatief schip. De kabellegger is zojuist begonnen aan zijn eerste klus.

  Verder lezen ›

 • Vaker Nederlandse vlag op superjachten

  Nederland is een écht superjachtbouwland. Jaarlijks leveren Nederlandse werven meerdere superjachten af. In 2017 waren het er in totaal achttien met een gemiddelde prijs van 57 miljoen euro per superjacht. Aanschaf is één ding, daarna moet het jacht in de vaart worden gehouden. Denk hierbij aan management, bemanning, verzekeringen, onderhoud, ligplaatsen en brandstof. Welke kansen heeft Nederland om vaker als vlagregister voor superjachten te fungeren?

  Verder lezen ›

 • Maritieme verzekeraars haken in op ‘nieuwe’ risico’s

  Anno 2018 staan de scheepvaart en de maritieme sector voor nieuwe risico’s. Denk aan cyber, autonome schepen en varen langs de arctische route. Hoe haakt de verzekeringsindustrie in op deze nieuwe risico’s? Maritiem Nederland sprak met Peter van den Brink, industry director Energy, Marine & Logistics bij Aon in Rotterdam. “Verzekeraars zijn traditioneel ingesteld. Dat staat op gespannen voet met innovatie.”

  Verder lezen ›

 • SMM is must voor reders en scheepsbouwers

  Een bezoek aan de SMM, de  internationale scheepsbouwbeurs op 4 tot en met 7 september in Hamburg, is dit jaar meer dan ooit een must voor reders en scheepsbouwers. Vooral nu de IMO dit voorjaar heeft bepaald dat de CO2-uitstoot door de scheepvaart in 2050 met minstens 50 procent (ten opzichte van 2008) terug moet, is het hoog tijd voor reders om de juiste investeringsbeslissingen voor ombouw of nieuwbouw van schepen te nemen.

  Verder lezen ›

 • Publiek-private puzzel voor realiseren duurzame vernieuwing

  Het kost €3,50 meer om een setje sneakers geheel emissieloos per containerschip vanuit China naar Rotterdam te transporteren. Een prikkelende berekening die onderzoeksinstituut MARIN presenteerde tijdens de ‘Future of the Oceans Summit’ in Scheveningen. Prikkelend vanwege de concreetheid. Maar ook prikkelend omdat er meteen talloze vervolgvragen opdoemen. Is de consument bereid dit te betalen?

  Verder lezen ›

 • ‘Met alleen zon en wind redden we het niet’

  Jan Valkier, ceo van tankrederij Anthony Veder, is een warm pleitbezorger van LNG als brandstof voor de scheepvaart. Op dit moment is het aandeel van zeeschepen die op deze brandstof varen nog vrij beperkt, maar nu er bestellingen zijn geplaatst voor 18 cruiseschepen en negen grote containerschepen die LNG gaan gebruiken zou 2018 wel eens het jaar van de doorbraak kunnen zijn.

  Verder lezen ›

 • Samenwerking als USP in remote monitoring

  "Met de huidige techniek is het mogelijk om data over de prestaties van schepen met relatief lage kosten ‘online’ aan de wal te benutten", schrijft Paul Smulders, ceo Europe van Radio Holland Group in de column namens Nederland Maritiem Land (NML).

  Verder lezen ›

 • ‘Elektrisch varen heeft de toekomst’

  Chris Kornet is directeur van Concordia Group in Werkendam. Een succesvol scheepvaartbedrijf dat sinds 2001 wereldwijd zo’n 140 binnenvaartschepen en coasters heeft gebouwd. Hij wil echter verder met de ontwikkeling van emissieloze schepen. De nieuwe joint-venture Concordia Damen Shipbuilding past daar goed in. “We moeten zo snel mogelijk naar elektrisch varen en stoppen met verbrandingsmotoren.”

  Verder lezen ›

 • Port-Liner moet binnenvaart groen en aantrekkelijk maken

  De binnenvaart moet vergroenen om aan de strengere emissie-eisen te voldoen. Tegelijk is de sector een van de modaliteiten in het transport met het grootste personeelstekort. Ruim 15 procent van de bedrijven zegt moeite te hebben met het vinden van personeel. Met de volledig elektrisch varende Port-Liner wil binnenvaartondernemer Ton van Meegen twee vliegen in één klap slaan.

  Verder lezen ›

 • Verzilver ideeën op het 3i-Event

  Op 17 april organiseert TW het eerste ‘Idea, IP en Innovation Event’ op de High Tech Campus in Eindhoven. Bezoekers krijgen de mogelijkheid te netwerken met professionals op het gebied van Intellectueel Eigendom. Wij spraken al met een aantal sprekers, en delen alvast enkele tips.

  Verder lezen ›

 • Eerste MET Event is een groot succes

  Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Deze vragen stonden centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event op 15 maart.

  Verder lezen ›

 • Groene stroom komt als waterstof

  Ad van Wijk is hoogleraar toekomstige energiesystemen in Delft. Al pratend over hoe wij in pakweg 2050 onze huizen verwarmen, het licht laten branden, de industrie laten draaien en onszelf vervoeren, hanteert hij graag enkele stellingen.

  Verder lezen ›

 • Biggelaar Groep neemt Bunnik Groep over

  Januari dit jaar nam de Biggelaar Groep de Bunnik Groep uit Nieuwerbrug over. Met deze stap heeft het bedrijf uit Velddriel zijn werkterrein uitgebreid naar de Randstad. Op het gebied van de grond- en waterbouw wil de Biggelaar Groep in 2020 tot de vijf beste van Nederland behoren.

  Verder lezen ›

 • Veel uitdagingen voor Boskalis in Brazilië

  Deining op zee van twee tot drie meter hoog, een strak tijdschema en er dan ook nog eens voor zorgen dat met de grote zeeschildpadden die in zee zwemmen niets kan gebeuren. De opdracht van Boskalis voor de uitbreiding van de Porto do Açu Oil Transhipment Terminal in de staat Rio de Janeiro in Brazilië zat vorig jaar vol uitdagingen voor de Nederlandse baggeraar.

  Verder lezen ›

 • Van Oord geeft visitekaartje af in Taiwan

  Acht maanden eerder dan gepland heeft Van Oord een prestigieus baggerproject afgerond in Kaohsiung (Taiwan). Het gaat om 250 hectare aan nieuwe haventerreinen. “Mede door de uitstekende samenwerking met onze Taiwanese partners heeft Van Oord hier zijn visitekaartje afgegeven,” aldus een trotse projectleider Joost van Duinen.

  Verder lezen ›

 • De geschiedenis van twee nieuwe zeesluizen

  Voor een betere bereikbaarheid van het achterland (lees: de havens van Amsterdam en Gent) worden er momenteel twee grote zeesluizen gebouwd in IJmuiden en Terneuzen. Hoewel de sluis in IJmuiden een stuk groter wordt, valt het kunstwerk in Zeeuws-Vlaanderen aanmerkelijk duurder uit. Al kan de recente ontwerpfout van OpenIJ in IJmuiden dat beeld weer helemaal omgooien.

  Verder lezen ›

 • Modulaire sleephopper biedt flexibiliteit

  Beens Dredging uit Schagen is een jong en innovatief bedrijf dat onder meer werkt voor gemeenten, waterschappen, havens, provincies en Rijkswaterstaat. Onlangs ontwikkelde de baggeraar een unieke hoppercombinatie bestaande uit een onderlosser zonder eigen voortstuwing en een duwboot. Flexibiliteit was hierbij een belangrijke drijfveer. De eerste jaren zal de modulaire sleephopper vooral in de haven van Amsterdam worden ingezet.

  Verder lezen ›

 • Gaat de Nederlandse maritieme sector het schip in?

  Het handelseffect van de Brexit op het maritieme transport van en naar de Nederlandse zeehavens kan aanzienlijk zijn. Als het Verenigd Koninkrijk en de EU geen handelsafspraken weten te maken, kan de haven van Rotterdam 4,4 procent aan uitgaand maritiem transport verliezen. In een gunstiger scenario is dat 2,6 procent. Voor het inkomende maritieme transport blijft het verlies in beide scenario’s beperkt tot 3,5 respectievelijk 2,0 procent. Dit constateert het Kennisinstituut voor het Mobiliteitsbeleid in het rapport ‘Gaan we het schip in? Mogelijke gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse maritieme sector’. Een gesprek met onderzoeker Olaf Jonkeren.

  Verder lezen ›

 • Pionieren in schone energie

  Wij maken volop gebruik van de gratis wind op zee en in onze haven. De windturbines in de Rotterdamse haven leveren nu al 150 megawatt aan elektriciteit op. De komende jaren zal dat groeien tot 350 megawatt in 2025, voldoende om 60 procent van de inwoners van Rotterdam van stroom te voorzien.

  Verder lezen ›

 • ‘Schepen zullen langzamer varen’

  Net als andere industriële sectoren moet de scheepvaart toewerken naar verlaging van emissies en op den duur zelfs helemaal zonder uitstoot opereren. Maar hoe kom je daar met schepen die nu nog grotendeels op zware stookolie varen?

  Verder lezen ›

 • Ook sloop is verantwoordelijkheid reder

  IMO en EU schieten tekort in hun pogingen om een eind te maken aan mensonterende en milieu verwoestende praktijken bij de sloop van zeeschepen. Reders moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen, klinkt uit de mond van brancheorganisaties.

  Verder lezen ›

 • Port of Den Helder mikt op vier troeven

  Jacoba Bolderhey en Kees Turnhout voor het havengebouw van Port of Den Helder (foto: Bart Stam)

  Den Helder is de haven van de offshore, de Koninklijke Marine en ook van de visserij. Port of Den Helder NV heeft met de Routekaart 2030 een ambitieus meerjarenplan ontwikkeld om van Den Helder een innovatieve en duurzame haven te maken. “Er liggen hier volop kansen als servicehaven voor offshore windturbines op de Noordzee maar ook voor een intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Marine en het maritieme bedrijfsleven”, aldus directeur Jacoba Bolderheij . “En we hebben hier de prachtige combinatie van lucht- en zeehaven.”

  Verder lezen ›

 • Kansen voor groene groei

  Cas König: "Ik ben op een voortdenderende trein gestapt." (foto: Groningen Seaports)

  Met Project Zero moet de CO2-uitstoot in de havens van Delfzijl en Eemshaven fors worden teruggedrongen. Een uitdaging, zegt Groningen Seaports-directeur Cas König: “We zijn goed voor 7 procent van de nationale CO2-productie, dus er valt hier wel wat te halen.” Tegelijkertijd is het ook een kans want “groen is groei”.

  Verder lezen ›

 • Pieter van Oord, Rotterdams Havenman 2017

  “Ik onderschat ze niet”, zegt Pieter Van Oord, CEO van de Rotterdamse waterbouwer Van Oord, over de Chinese concurrentie op de internationale baggermarkt. Maar hij zegt zich geen zorgen te maken dat we ze niet aan kunnen. “Want dat kunnen we.” Het businessmodel van de Chinezen is volgens hem nog steeds gebaseerd op lage loonkosten en daar komt volgens hem langzaamaan een einde aan. “Ook hun arbeidskosten gaan stijgen en dan gaat het uiteindelijk om wie de beste technologie heeft en die hebben wij.”

  Verder lezen ›

 • Zeewier groeit uit tot nieuwe sector in de offshore

  Zeewier kan uitgroeien tot een belangrijke grondstof voor voeding en energie. Foto: Noordzeeboerderij

  Wie denkt dat we de Noordzee ten volle benutten, moet zich eens verdiepen in zeewier. Op zee is er voldoende ruimte om dit te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De eerste proeven zijn succesvol en bieden perspectief op grootschalige kweek van zeewier.

  Verder lezen ›

 • De koers is uitgezet, nu gaan varen

  Welke koers gaat de maritieme sector in 2018 varen? In de laatste Maritieme Monitor (www.maritiemland.nl) kunt u lezen dat nog lang niet alle sectoren de crisis voorbij zijn. Aanhoudende overcapaciteit en lage olie prijzen drukken een stempel op de sector.

  Verder lezen ›

 • Visserij in de tang van offshore wind en zandwinning

  Onder Noordzeevissers heerst onrust over het ruimtebeslag op zee. Op hun beste visgronden verrijzen windparken waar niet gevist mag worden. Zeereservaat Doggersbank sluit voor de visserij, maar krijgt wel een batterijeiland, en mogelijk windmolens. Ook is er volop onbegrip over grootschalige zandwinning in Vibeg-gebieden, waar visserij juist geweerd wordt. Vissers zijn het meten met twee maten zat. Koepelorganisaties eisen inclusiviteit.

  Verder lezen ›

 • Havenbedrijven 010 en 020 werken aan CO2-neutrale toekomst

  De aanpak van de havenbedrijven van ‘010’ en ‘020’ voor de energietransitie verschilt, maar de sleutel hiervoor is in beide havens dezelfde. Waar Havenbedrijf Amsterdam heeft gekozen voor het stellen van een deadline (2030) voor het uitfaseren van de overslag van kolen, ziet Havenbedrijf Rotterdam daar voorlopig geen brood in. Het doel is echter: een CO2-neutrale toekomst. En de sleutel hiervoor ligt in beide havens in de grootschalige toepassing van wind op zee.

  Verder lezen ›

 • Ger van Langen, directeur Wagenborg passagiersdiensten

  Voor de Sier won Wagenborg al in 1996 de Milieuprijs voor de scheepvaart (foto: Wagenborg)

  In Noorwegen vaart de eerste volledig elektrische veerboot, Doeksen schaft LNG-veerboten aan, en wat doet Wagenborg passagiersdiensten? Voor de verbinding met Ameland laat het bedrijf een sneldienst met traditionele dieseltechniek bouwen. Heeft Wagenborg zijn ambitie opgegeven? Nee integendeel, legt directeur Ger van Langen uit. Wagenborg heeft juist de hoogste ambitie voor de middellange termijn.

  Verder lezen ›

 • Interview met KNRM-directeur Dedan Schmidt

  Dedan Schmidt (48) is pas sinds augustus directeur van de KNRM maar hij voelt zich al helemaal thuis bij de reddingmaatschappij. Zeker na het laatste Reddersgala dat een recordbedrag opleverde van 650.000 euro. Wensen zijn en blijven er voldoende: “De KNRM wil nog meer samenwerken met het maritieme bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van gemeenschappelijke oefeningen.”

  Verder lezen ›

 • Lobby voor Nederlandse hoofdrol in marinebouw

  De huidige marinevloot heeft een gemiddelde leeftijd van twintig jaar, schepen zijn nodig aan vervanging toe. Gelukkig is binnen het regeerakkoord 1,5 miljard euro vrijgemaakt voor Defensie. Het betekent groen licht voor de vervanging van mijnenjagers, fregatten en onderzeeboten. Los van het Defensie-belang van een hypermoderne vloot kan dit een enorme impuls geven aan ontwikkeling, industrieel werk en belangrijke innovatie in Nederland.

  Verder lezen ›

 • Moeder en dochter klaren elke klus

  Hoe kan je met een grote coaster toch in de kleinste havens komen om daar te laden en te lossen. Het blijkt al jaren een probleem voor de Noorse rederij NorthSea Container Line (NCL). In samenwerking met de Noorse maritieme industrie werd daarom de Short Sea Pioneer ontwikkeld.

  Verder lezen ›

 • Royal Huisman laat niets aan het toeval over

  Royal Huisman is begonnen met de bouw van een 81 meter lang superjacht in opdracht van een Aziaat. Het wordt het grootste aluminium zeiljacht in de wereld. En er is meer te zien in Vollenhove.

  Verder lezen ›

 • ‘Nog een hoop te innoveren in de riviercruisevaart’

  Meer luxe, grotere hutten, minder passagiers en meer multifunctionele ruimtes. Daar gaat het volgens technisch directeur Fre Drenth van scheepswerf De Hoop in Lobith in de toekomst in de markt van de riviercruiseschepen naar toe. Net als naar de bouw van lichtere schepen om ook te kunnen blijven varen op de momenten dat er minder water in de rivier komt te staan, zoals de verwachting is voor de nabije toekomst.

  Verder lezen ›

 • In de klem door smalle vaarwegen

  Het moet een nachtmerrie zijn voor havenbeheerders en rederijen: schepen die op toevoervaarwegen naar havens uit het roer lopen, stil vallen of door andere oorzaken de vaarweg blokkeren of zelfs stranden. Dit gebeurde recentelijk twee keer op de Westerschelde. Simulatiemodellen en andere technische hulpmiddelen kunnen helpen om havenblokkades te voorkomen.

  Verder lezen ›

 • ‘Verduurzaming scheepvaart verdient steun in de rug’

  Per 1 november is Martin Dorsman benoemd als secretaris-generaal van de ECSA. In Brussel krijgt hij dezelfde dossiers op zijn bordje als bij de KVNR. De verduurzaming van de zeescheepvaart en de verbetering van de concurrentiepositie van Europese reders zijn de belangrijkste thema’s.

  Verder lezen ›

 • Regeerakkoord door maritieme bril bekeken

  De nieuwe regering is van start op basis van een gedetailleerd regeerakkoord. De historicus David van Reybrouck stelt terecht de vraag waarom een regeerakkoord tegenwoordig zoveel details moet bevatten. Het zijn immers onvoorspelbare tijden. Het razendsnelle tempo van ontwikkelen vraagt flexibiliteit om in te kunnen spelen op de noden van de dag. Waarom moet het beleid dan zo dichtgespijkerd worden?

  Verder lezen ›

 • Bouw Australische ijsbreker RSV Nuyina

  Het duurt nog tot medio 2020 voordat de RSV Nuyina in de vaart komt maar het Australische supply- en onderzoeksschip is al sinds april 2016 het uitdagendste nieuwbouwproject voor Damen Shipyards. Bijna achthonderd medewerkers zijn erbij betrokken. Maritiem Nederland sprak in Vlissingen met projectdirecteur Joop Noordijk en proposal engineer Mark de Wolf van Damen Schelde Naval Shipbuilding.

  Verder lezen ›

 • ’Grenzen opgezocht met ms Egbert Wagenborg’

  Het nieuwe ms Egbert Wagenborg is nu een half jaar in de vaart. Het multipurpose schip van 14.300 dwt moet zoveel mogelijk project- en bulklading vervoeren tegen minimale kosten en een laag brandstofverbruik. Dit vereiste heel wat creativiteit en technisch vernuft van Wagenborg Shipping, Niestern Sander en Conoship International. “We hebben in dit project constant de grenzen opgezocht”, aldus de drie Groningse partners die trots zijn op de nominatie voor de Maritime KVNR Shipping Award 2017

  Verder lezen ›

 • ‘Onze maritieme sector is in staat te ademen’

  © Foto: NML

  De maritieme maakindustrie heeft het moeilijk. Toch is Roel de Graaf, directeur van Netherlands Maritime Technology, voorzichtig optimistisch over de toekomst. Sommige segmenten doen het zelfs nu al goed. Dit is volgens hem vooral te danken aan het innovatieve karakter van de sector. “Bovendien zijn onze leden flexibel en weten ze erg goed op moeilijke situaties in te spelen.”

  Verder lezen ›

 • Column NML

  Sinds het internationaal Klimaatakkoord staat het vormgeven van de Energietransitie hoog op de agenda. Om de mogelijkheden en betrokkenheid van onze lid bedrijven in de ontwikkelingen die met deze energietransitie gepaard gaan te tonen, gaat IRO verder met haar activiteiten onder de nieuwe naam: Branchevereniging van Nederlandse Toeleveranciers in de Olie- en Gasindustrie en Offshore Renewable Industrie.

  Verder lezen ›

 • Offshore in zwaar weer

  De malaise in de offshore lijkt het dieptepunt te hebben bereikt en dat komt mede door opbloeiende activiteiten voor de Nederlandse kust betreffende offshore wind.

  Verder lezen ›

 • Dong Energy is en wil marktleider in wind op zee blijven

  Het Deense energiebedrijf is vastbesloten om marktleider te blijven in wind op zee. “Wij willen in 2020 6500 Megawatt aan vermogen in wind op zee hebben. En ook daarna willen we elk jaar in de orde van 1000 Megawatt aan vermogen extra plaatsen”, zegt Jasper Vis (45), sinds april 2016 directeur van Dong Energy Netherlands.

  Verder lezen ›

 • 'Juist als het minder gaat, moet je er staan’

  Samen met SMM in Hamburg en Marintec in Shanghai hoort Europort tot de wereldwijde top van beurzen voor de maritieme sector. Raymond Siliakus (Rotterdam Ahoy) blikt vooruit op editie 2017 van de beurs die op 7 november van start gaat.

  Verder lezen ›

 • Cruiseschepen: bouw mee aan luxer, groter, comfortabeler

  Kort voor de eerste proefvaart op 26 augustus bezocht Maritiem Nederland de 'MSC Seaside' op de Fincantieri werf in Monfalcone, Noord Italië. Wij kregen een rondleiding op dit moderne schip, van een geheel nieuwe klasse. Maar waar zijn de Nederlandse toeleveranciers?

  Verder lezen ›

 • Intreerede Welmoed van der Velde als lector Maritime Law

  Zeerecht wordt steeds meer bepalend voor de richting waarin de scheepvaart vernieuwt, houdt Lector Maritime Law Welmoed van der Velde haar publiek voor tijdens haar inaugurele rede op het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Internationale maritieme moeten niet alleen de veiligheid, het milieu en zeevarenden beschermen, maar ook de technische innovatie stimuleren.

  Verder lezen ›

 • Havenbedrijf Rotterdam stort zich op de offshore

  Met de Wereldhavendagen in zicht, van 1 tot en met 3 september, bezochten we Havenbedrijf Rotterdam alvast. Maasvlakte 2 was van origine bestemd voor overslag van vooral containers, maar door de bouw van vele offshore windparken op de Noordzee, wacht de haven een andere toekomst.

  Verder lezen ›

 • Waar liggen de limieten in offshore wind?

  © Van Oord

  Bij Van Oord staan ze er zelf ook van te kijken. De ontwikkelingen in offshore windenergie gaan zo snel dat plannen, schepen en kranen al na een paar jaar herzien en geüpgraded moeten worden. De experts van Van Oord vragen zich af waar de grenzen liggen.

  Verder lezen ›

 • De strijd tegen drugs

  De belangrijkste taak van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied is de bestrijding van de levendige drugshandel tussen het Zuid-Amerikaanse vasteland en de Antillen. Maar hoe gaat die jacht precies in zijn werk? Een gesprek met persattaché André Eilander.

  Verder lezen ›

 • Laat een prachtig huwelijk niet op de klippen lopen

  Het huwelijk tussen het marinebouwcluster en de marine hoeft niet te stranden als krijgsmacht en bedrijven succesvol samenwerken. 

  Verder lezen ›

 • Luitenant-Generaal der Mariniers Rob Verkerk, Commandant Zeestrijdkrachten: ‘Kijk om je heen en maak de rekensom’

  Door ons hoogtechnologische marinematerieel hebben we ons in Europa jarenlang kunnen permitteren dat we numeriek in de minderheid zijn. Maar China en Rusland hebben sinds de val van de Berlijnse muur niet stil gezeten en ontwikkelen en bouwen onderzeeboten en snelle, krachtige langeafstandsraketten - daar moeten we een antwoord op hebben. “Om te kunnen afschrikken en mocht het onverhoopt fout gaan, dan wil je toch een redelijke kans hebben om te winnen?”

  Verder lezen ›

 • Afscheid Tineke Netelenbos als voorzitter KVNR

  Ook in haar laatste dagen als KVNR-voorzitter heeft Tineke Netelenbos nog een overvolle agenda. In haar woonplaats Hoofddorp spreekt zij vol passie over de negen jaar (2008-2017) waarin zij het boegbeeld was van de Nederlandse redersvereniging. “Laten we ervoor zorgen dat Nederland een sterke maritieme natie blijft.”

  Verder lezen ›

 • Missie voor nieuwe onderzeeboten

  Net als in andere landen heeft de Nederlandse Marine een aanjaagfunctie voor het maritieme cluster. Door jarenlange bezuinigingen en het uitblijven van nieuwbouwprojecten is die rol echter aan het verwateren. De industrie hoopt dat naast de vervanging van mijnenjagers en fregatten een opdracht voor de bouw van nieuwe onderzeeboten daar verandering in kan brengen.

  Verder lezen ›

 • SAIL moet Den Helder blijvende impuls geven

  In combinatie met de Marinedagen staat van 22 tot en met 25 juni de vijfde editie van SAIL Den Helder op het programma. Voor Port of Den Helder, de Koninklijke Marine en de vier samenwerkende gemeenten in de Kop van Noord-Holland een ideale gelegenheid om zowel de haven en de marinebasis als de regio te promoten.

  Verder lezen ›

 • NML Column Astrid Kee, voorzitter NML Human Capital Council/Lid College van Bestuur STC-Group

  De maritieme sector neemt alvast het initiatief tot een leven lang leren met het Maritiem Leer- en Ontwikkelcentrum.

  Verder lezen ›

 • ‘We hebben voorlopig wel de top bereikt’

  Maandag 12 juni voer de 'Maersk Madrid' de Rotterdamse haven binnen met 20.568 TEU containers aan boord. Op 24 juni arriveert de OOCL ‘HongKong’ bij de Euromax. Met een capaciteit van 21.100 TEU geldt dit vaartuig sinds kort als de nieuwe recordhouder in de wedloop om wie het grootste containerschip ter wereld heeft. En de vraag is zoals altijd: waar houdt dit op? Een gesprek met Hans Hopman over de onstuimige groei van de containerschepen en de grenzen daarvan.

  Verder lezen ›

 • Het maritieme regeerakkoord

  Welke maritieme onderwerpen moeten we terugvinden in het regeerakkoord? Wij nemen de vrijheid om de maritieme paragraaf alvast te schrijven, zodat politici zich druk kunnen maken om partijpolitiek en meer complexe zaken als de zorg, immigratie en pensioenen.

  Verder lezen ›

 • NML Column Michaël Steenhoff, Manager Jachtbouw HISWA Vereniging

  Het uitbouwen van het management en de servicekwaliteit van een jacht bieden extra kansen voor de Nederlandse jachtbouwers.

  Verder lezen ›

 • ‘Vroeger was het vissen een stuk vrijer’

  Weinig bedrijfstakken zijn zo mooi als de visserij, zegt Mike Turenhout, onderzoeker bij het Landbouw Economisch Instituut van de Wageningen UR. En na jaren malaise in de visserij valt er de laatste jaren eindelijk weer eens wat te lachen. 2016 is zelfs een historisch goed jaar.

  Verder lezen ›

 • ‘Het contact moet weer centraal staan’

  De ontwikkeling dat inkoopmanagers en juristen werk aanbesteden vanuit de waterschappen of Rijkswaterstaat moet omkeren. Niet het contract en de cijfers, maar het contact en de kwaliteit moeten centraal staan.

  Verder lezen ›

 • Bierboot op waterstof

  Een binnenvaartschip dat wordt gebouwd om diesel-elektrisch te gaan varen, maar zo is ingericht dat over vier jaar makkelijk op waterstof kan worden overgestapt. Dat moet de Gouwenaar 2.0 van logistiek dienstverlener Nedcargo worden. Het schip, gebouwd door de Concordia Group uit Werkendam, wordt bovendien met de modernste snufjes uitgerust om het schip in de nabije toekomst zelfs autonoom te kunnen laten varen.

  Verder lezen ›

 • Zware stookolie nog heikel punt in poolgebieden

  Vanaf 1 januari is de Polar Code van kracht. De regels moeten de poolgebieden beschermen tegen maritieme risico’s. De reders verwelkomen de Polar Code, milieuorganisaties vinden de regels niet ver genoeg gaan. Het gebruik van zware stookolie (HFO) moet wat hen betreft op termijn worden verboden.

  Verder lezen ›

 • NML Column Wim van Sluis, voorzitter Stichting Nederland Maritiem Land

  Wij zijn een unieke, vitale en springlevende sector die zijn steentje bijdraagt aan de Nederlandse economie.

  Verder lezen ›

 • ‘We willen een internationaal kennisbedrijf worden’

  Was IHC altijd gericht op de productie van schepen voor de bagger- en offshore-industrie, inmiddels heeft het zich op dit terrein ontwikkeld tot een kennisbedrijf dat innovatieve oplossingen aanbiedt voor complexe vraagstukken van klanten. “Met ons wereldwijde netwerk van verkoop- en serviceorganisaties staan we nu ook veel dichter bij onze klanten. Prijs, kwaliteit maar ook snelheid zijn erg belangrijk”, vertelt Dave Vander Heyde, sinds 1 september 2016 CEO van IHC.

  Verder lezen ›

 • Natuureilanden in het Markermeer

  Nederland krijgt er een waddengebied bij. Dit keer niet in de Noordzee maar zogenaamde windwadden in het Markermeer. De contouren van het hoofdeiland zijn inmiddels zichtbaar, de rest van de kleine archipel volgt de komende jaren. Dit alles moet leiden tot natuurherstel en schoon water. Bijzonder is dat Boskalis slib uit het Markermeer gebruikt bij de bouw van de eilanden.

  Verder lezen ›

 • Maritieme luchtfotografie met Flying Focus

  In opdracht van reders levert Flying Focus de fraaiste platen van de mooiste en nieuwste schepen. Maar Herman IJsseling blijft een zwak houden voor de fraaie Waddenzee, zeilboten en natuurlijk het stormvliegen.

  Verder lezen ›

 • Tweede Kamerverkiezingen 2017: Kies Maritiem

  Wat zijn de maritieme standpunten van de grotere en langer zittende politieke partijen voor de kabinetsperiode 2017-2021? Wij plozen de partijprogramma’s uit.

  Verder lezen ›

 • De Noordborg zoekt een nieuwe eigenaar

  Advertorial

  Als we honderd jaar terug in de tijd gaan, belanden we in de Eerste Wereldoorlog. Er was toen qua transport nog sprake van zeilschepen, stoomschepen en de eerste dieselschepen. Ook auto’s en vliegtuigen stonden nog in de kinderschoenen. De ontwikkelingen gingen hard de afgelopen eeuw, en maritieme hoogtepunten in de evolutie van zeilschip naar autonoom schip over vijftien jaar moeten behouden blijven. De ‘Noordborg’ is zo’n maritiem hoogtepunt.

  Verder lezen ›

 • Onrust in de visserij

  De visserij kampt met drie grote bedreigingen: de aanlandplicht met een dubieus milieueffect, de Brexit en het niet meer kunnen uitruilen van visquota en -gronden en offshore windparken die de visser verdringen. Tijd voor actie.

  Verder lezen ›

 • ‘Over veiligheid valt niet te onderhandelen’

  Wat zijn de resultaten van 2016 en wat zijn de plannen voor het komende jaar voor de Amsterdamse havenregio? Zeehavens Amsterdam maakte een rondje langs de velden en sprak met Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam: “De new businesstak waar alle vernieuwende initiatieven worden ontwikkeld en opgezet, is meer onderdeel van de uitvoering geworden.”

  Verder lezen ›

 • Koers 2017 volgens DNV GL: ‘Wij zijn de trendsetter’

  Sinds de fusie in 2013 is DNV GL het grootste classificatiebureau ter wereld. De samenvoeging van DNV en GL heeft niet alleen geleid tot schaalvergroting maar bovenal tot innovatie van producten en diensten. Zo zijn dit jaar de classificatieregels voor schepen compleet herzien en is het nieuwe klantportaal MyDNVGL uitgerold. Het bureau wil samen met zijn klanten de maritieme industrie veiliger, slimmer en groener maken.

  Verder lezen ›

 • HISWA wil superjachten in Nederland managen

  Nederland moet ‘thuishaven’ worden van veel meer superjachten die vanuit Nederland worden gemanaged om de service industrie rond de bijna 6.000 superjachten in eigen land te stimuleren. Op die manier zouden de superjachtwerven en al hun toeleveranciers en maritieme dienstverleners in Nederland en niet in de laatste plaats de Nederlandse toeristische industrie aanzienlijk meer aan dit segment kunnen verdienen dan tot nog toe het geval is.

  Verder lezen ›

 • Ook op de Noordzee geldt: meten is weten

  Nederland loopt in Europa achter als het gaat om de productie van duurzame energie. Daar staat tegenover dat Nederland dichtbevolkt is, wat stuit op tegenstand bij de bouw van onshore windparken. Ook kent Nederland weinig zonne-uren en hoogteverschillen, waardoor zonnecentrales en stuwmeren onmogelijk zijn. Doordat we relatief laat zijn met grootschalig in te zetten op offshore wind, kunnen we vanaf nu wel inzetten op de meest moderne windparken, met de grootst mogelijke offshore windturbines. Metingen van ECN en het KNMI helpen bij die ontwikkeling.

  Verder lezen ›

 • Scheepsreparatie als passie

  Net als ik mijn auto parkeer, maakt de ‘Plancius’ (89 meter) zich los van de wal. Het schip heeft weer zijn jaarlijkse werfbeurt gehad en maakt zich op voor een nieuwe reis naar het Zuidpoolgebied. Het is een van de projecten waar medewerfeigenaar en managing director Rudi Pieters zeer trots op is, aangezien het schip op de werf tot expeditieschip is omgebouwd. Een portret van Scheepswerf Reimerswaal in Hansweert.

  Verder lezen ›

 • ‘We zitten in een vechtmarkt’

  Damen Shiprepair & Conversion behoort tot de grootste scheepsreparatieconglomeraten ter wereld. De zestien betrokken werven hadden in 2015 nog een topjaar, echter op dit moment loopt het even iets minder, zegt managing director Durk-Jan Nederlof. Hij spreekt van een vechtmarkt waar alles draait om de prijs. Toch heeft hij goede hoop. “Er staan alweer grote projecten op de rol voor komend jaar. De scheepsreparatie is nu eenmaal een fluctuerende markt.”

  Verder lezen ›

 • NML Column Roel de Graaf, managing director Netherlands Maritime Technology

  Er is meer voor nodig dan alleen een nieuwe norm voor zwaveluitstoot van de IMO om de vervuilende scheepvaart van het slechte imago af te helpen.

  Verder lezen ›

 • ‘De vooruitgang gaat met mierensprongen’

  De scheepsreparatiesector zit in een ongekend diep dal. Dat constateert Sieger Sakko, die jarenlang de belangen van deze groep werven in Europa en Nederland heeft behartigd. Wel verwacht hij dat nieuwe regelgeving op het gebied van ballastwater en zwavel- en stikstofoxiden-emissies de sector veel werk gaat opleveren. “Verder hoop ik dat de recente Europese richtlijn die het toepassen van antifouling in Europa bemoeilijkt, soepeler wordt geïnterpreteerd. Dat voorschrift verstoort het level playing field ernstig.”

  Verder lezen ›

 • Holland Cargo Terminal (HCT) floreert in Amsterdam

  Ooit stonden er negen imposante ZPMC-kranen containers te laden en te lossen van grote rederijen als het Japanse NYK. Door de economische crisis én de verouderde Noordersluis verdwenen deze schepen echter bij de voormalige Ceres Terminal, het latere Amsterdam Container Terminal (ACT). Als een feniks verrees in oktober 2014 Holland Cargo Terminal (HCT) uit de as van Ceres als multipurpose terminal die veel offshore projecten uitvoert.

  Verder lezen ›

 • NML Column Sander Vergroesen

  Transitie, een múst binnen een onvoorspelbare, volatiele markt en het sleutelwoord in het huidige klimaat binnen de maritieme cluster.

  Verder lezen ›

 • Succesvolle outsider in moeilijke offshore markt

  Terwijl het in de offshore industrie voor olie en gas momenteel vrijwel overal kommer en kwel is, verraste OOS International uit het Zeeuwse Serooskerke begin augustus de maritieme wereld met de mededeling twee nieuwe grote semi-submersible kraanschepen te laten bouwen. Schepen uitgerust met elk twee kranen bedoeld voor het installeren maar ook ontmantelen van offshore platforms. 

  Verder lezen ›

 • ‘Techniek en personeel maken dromen waar’

  In de maand september voer de ‘MSC Splendida’ vanuit Amsterdam drie keer een rondje over de Noordzee. Maritiem Nederland voer op uitnodiging van MSC Cruises mee, ervaarde een prachtige cruise en nam een kijkje achter de schermen van het grootste cruiseschip dat ooit Amsterdam aandeed. Alles aan boord - zowel de bemanning en de fraai ingerichte bars en restaurants, als de techniek in het schip - staat in het teken van het verwezenlijken van een droom.

  Verder lezen ›

 • Mijnen vernietigen op afstand

  © Defensie

  De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor onze eigen Nederlandse en ook de Belgische marine zullen mijnenvelden niet meer zelf invaren. Naar het voorbeeld van drones in de luchtmacht zullen vijandige mijnen in de toekomst alleen nog met op flinke afstand bestuurde onderwatervaartuigen (ROV’s) worden opgespoord en vernietigd.

  Verder lezen ›

 • Decommissioning: reddingsboei voor de offshore industrie

  © Flying Focus

  Terwijl veel dienstverleners in de offshore olie- en gasindustrie het momenteel bijzonder zwaar hebben als gevolg van de ingestorte olieprijs, kunnen andere bedrijven mogelijk hele goede verdienjaren tegemoet zien. Volgens het onderzoeks- en consultancybureau Wood Mackenzie uit Edinburgh moeten tot 2030 wereldwijd voor naar schatting 160 miljard dollar aan uitgediende productieplatforms van zee worden gehaald en gesloopt.

  Verder lezen ›

 • NML Column Rob Verkerk

  De problemen in de wereld worden steeds tastbaarder in het dagelijks leven, ook hier in Nederland.

  Verder lezen ›

 • Hamburg Messe presenteert de toekomst van de scheepsbouw

  Een scheepvaartmaatschappij moet je managen als een moderne (auto)fabriek, het hele productieproces gecontroleerd via sensoren en gestuurd door middel van de modernste communicatietechnologie. Dat is de visie van Martin Stopford (1947), een Britse scheepvaarteconoom, die sinds 1990 deel uitmaakt van de directie van het Londense scheepvaartconsultancybureau Clarksons Research Services.

  Verder lezen ›

 • ‘De energietransitie biedt volop uitdagingen voor de haven’

  Hoe liggen terreinen voor kolenoverslag er over dertig jaar bij? Komen er over vijftig jaar nog steeds tankers met aardolieproducten naar de grootste benzinehaven van Europa? En zet de nieuwe zeesluis bij IJmuiden de deur op een kier om toch weer een bescheiden diepzee containerlijndienst binnen te halen? Volgens scheidend CEO van Havenbedrijf Amsterdam Dertje Meijer zijn er na de verzelfstandiging en het besluit rond de bouw van de nieuwe zeesluis nog volop uitdagingen voor de Amsterdamse haven.

  Verder lezen ›

 • De Havenmeester als wapen tegen cyberaanvallen

  De RWG terminal en APM Terminals op de Tweede Maasvlakte. Foto: Danny Cornelissen

  Rijkshavenmeester en Havenmeester van Rotterdam René de Vries heeft sinds kort een extra functie: die van Port Cyber Resilience Officer (Port CRO). In die hoedanigheid moet hij namens de politie, haven- en industrieondernemersvereniging Deltalinqs, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam de weerbaarheid tegen cyberaanvallen havenbreed verhogen. De Havenmeester handelt dus als een soort cyber defensiespecialist. De vraag is of daarmee de hele logistieke keten defensiever wordt.

  Verder lezen ›

 • Zorgen om beunschepen

  De diepzuiger Gaasterland is een van de eigen schepen van Mineralis.

  De bouw trekt aan en de overheden hebben de nodige infraprojecten op de agenda staan. De markt voor zandwinning ziet er de komende jaren redelijk positief uit. Toch is Jan van der Walle, directeur van Mineralis Pro-Spectus, een van de tien bedrijven die zand winnen in het IJsselmeergebied, voorzichtig. Het krijgen van een vergunning is een taai proces en de toekomst van beunschepen staat op het spel.

  Verder lezen ›

 • Baggeren naar bommen en granaten

  In de Nederlandse bodem en waterwegen liggen veel niet-ontplofte bommen, handgranaten en kleine munitie. Aannemers moeten daarom goed uitzoeken wat de risico’s zijn voordat het baggerwerk kan beginnen.

  Verder lezen ›

 • Damen Dredging Equipment breekt door in diepzeemijnbouw

  Damen heeft pompen, afsluiters en een cutterunit geleverd voor de drie spt’s. Foto: Nautilus Minerals

  De markt van mijnbouw op diepere zeebodems is uiterst onzeker want als de prijs van olie daalt, zakt ook de waarde van andere grondstoffen (vooral metalen) en dus ook die van de mijnbouwbedrijven. Damen Dredging Equipment doet echter vooraan mee in de ontwikkeling van materieel voor de ontginning van de zeebodem. Het bedrijf kan hier in de toekomst alleen maar in groeien, zo is de stellige overtuiging van Marc Tijssen, senior project manager bij de baggeraar.

  Verder lezen ›

 • De Noordzee als batterij

  Vorig jaar hebben NAM en Shell UK de Kroonborg in gebruik genomen voor het onderhoud aan de platforms op de Noordzee.

  De NAM ziet op lange termijn een grote behoefte aan een batterijfunctie op de Noordzee, om variabele energiebehoeften en fluctuerende duurzame energiebronnen zoals zon en wind te bufferen. Dat liet het bedrijf voorafgaand aan het ‘Gas meets Wind’ symposium, dat op 15 juni gehouden werd in het WTC Rotterdam, weten.

  Verder lezen ›

 • Zonder zand geen Nederland

  Een sleephopperzuiger pompt zijn lading via een drijvende leiding naar het strand tussen Vlissingen en Westkapelle.

  Wind, zee, stroming en de stijgende zeespiegel verkleinen constant onze duinen en stranden, onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door per jaar 12 miljoen kubieke meter zand aan te brengen, versterkt Rijkswaterstaat onze kustlijn. We zoomen in op de zandsuppletie in Zuidwest-Walcheren, die op dit moment wordt uitgevoerd.

  Verder lezen ›

 • 'Het mooie van ons vak is dat je iets ziet ontstaan'

  Na veertig jaar in de baggersector neemt Jan Schaart aan het eind van dit jaar afscheid als directeur Nederland van Van Oord. Een interview over de hoogtijdagen in Dubai, ingewikkelde contracten en zijn liefde voor het vak. “Het maken, het zien ontstaan, de projecten in Dubai, Singapore en Hong Kong, maar ook de dijk tussen Hagestein en Opheusden, daar word ik blij van.”

  Verder lezen ›

 • Baggeren als impuls voor recreatie en natuur

  Het Friese Merenproject is in 2000 gestart en liep eind verleden jaar af. Belangrijkste doel was Friesland als watersportgebied nog aantrekkelijker te maken en daarmee ook de Friese economie te stimuleren. Het op diepte brengen van het recreatieve vaarnetwerk, baggeren dus, vormde en vormt een belangrijk deel van het omvangrijke programma. Projectleider baggeren Derk Bijmolt brengt ons op de hoogte.

  Verder lezen ›

 • Panamakanaal als aanjager van de Panamese economie

  Op 26 juni gaan de nieuwe sluizen van het Panamakanaal officieel open. Het laaiende optimisme uit 2006 over de groei van de vracht door het kanaal is inmiddels getemperd. “De opening komt twee jaar te laat en de kosten zijn uit de hand gelopen. De ACP zal problemen hebben de investeringen terug te verdienen”, zegt onafhankelijk maritiem analist Asaf Ashar.

  Verder lezen ›

 • Het wordt een maritieme eeuw

  Foto: Koninklijke Marine

  De 21e eeuw is vijftien jaar oud en lijkt steeds meer een maritieme eeuw te worden. In onze sterk geglobaliseerde wereld is het zwaartepunt verschoven van Europa naar Azië, maar ook van het land naar de zee. Welke investeringen in onze marinevloot horen daar bij?

  Verder lezen ›

 • NML Column André Vink

  In MN3 constateerde Roland Kortenhorst dat het knokken was om de binnenvaart in Den Haag op de kaart te krijgen. Er is nog zo’n ‘onzichtbare’ sector.

  Verder lezen ›

 • Nu al de 25e mammoettanker in Rotterdam

  Foto: Cees van Noort

  Tussen alle glamour van de grootste cruiseschepen ter wereld die Rotterdam en Amsterdam deze dagen aandoen, zou je bijna vergeten dat de ‘reguliere’ zaken gewoon doorgaan. Zo verliet de 25e mammoettanker van 2016 Rotterdam met stookolie voor Singapore.

  Verder lezen ›

 • 110 jaar KNV Onze Vloot

  Dit jaar bestaat de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Vloot’ 110 jaar. KNVOV-voorzitter André van Koningsbrugge en erelid Ruurd Lutje Schipholt staan stil bij dit bijzondere jubileum.

  Verder lezen ›

 • De blik op de einder

  ‘Zr. Ms. Evertsen’ beschermt het Nederlandse vrachtschip van BigLift ‘Happy Dragon’ tegen piraten. Foto: Koninklijke Marine

  110 jaar Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Vloot’ is niet gering. Het is een tijdspanne waarin de maritieme techniek, het scheepsdesign en de maritieme infrastructuur enorme ontwikkelingen hebben doorgemaakt. Terugkijken is eenvoudiger dan vooruitkijken. Toch doen we een poging en richten we onze blik op de horizon, op het jaar 2030.

  Verder lezen ›

 • Friese scheepjes voor de Schotse visteelt

  Bijlsma in Warten is een naam met geschiedenis. Eens was hier een scheepswerf met die naam, opgericht in 1904, gesloten in 2003. Nu bouwt Tjeerd-Wiebe Bijlsma, de jongste van de drie broers die in Bijlsmawerf zaten, met Maritiem Cluster Friesland (MCF) weer schepen. Soms elders, soms hier in Warten.

  Verder lezen ›

 • C-Job Naval Architects: ‘We pakken het een beetje anders aan’

  De Texelstroom wordt gesleept naar IJmuiden. Foto: TESO

  Met de zinsnede ‘ja maar, we doen het normaal altijd zo’ moet je bij C-Job Naval Architects niet aankomen. Het bedrijf ontwerpt samen met de klant specifieke schepen, voor een specifieke taak, met specifieke uitdagingen betreffende schone voortstuwing. De nieuwe veerboot tussen Texel en Den Helder is een sprekend voorbeeld van symbiose tussen het plan van eisen van TESO en de ontwerpfilosofie van het Hoofddorpse ontwerpbureau.

  Verder lezen ›

 • Van prins tot koning

  De Koningsdam biedt ruimte aan 2.650 gasten en gaat in april 2016 varen.

  In mei komt het nieuwste cruiseschip van de Holland America Line naar Rotterdam voor de doopceremonie. Tijd om deze ‘Koningsdam’ eens te vergelijken met de ‘Prinsendam’ van enkele decennia geleden.

  Verder lezen ›

 • Nederlandse vloot kan nog beter scoren

  Foto: Danny Cornelissen

  De Nederlandse vloot scoort lang niet slecht in de rapportages van de International Chamber of Shipping en de Paris MoU (Memorandum of Understanding) on Port State Control (PSC). Maar volgens redersvereniging KVNR moet en kan het nog veel beter. In de Paris MoU-regio zijn vorig jaar tien Nederlandse schepen aangehouden. Dit is het laagste aantal aanhoudingen in de afgelopen vijftien jaar.

  Verder lezen ›

 • Kustvaart blijft worstelen

  Foto: Flying Focus

  Met de meeste sectoren in het transport gaat het momenteel economisch beter maar niet met de kustvaart, juist de sector waarin het grootste deel van de Nederlandse handelsvloot actief is. De kustvaart - tegenwoordig vaker aangeduid als de shortsea - blijft worstelen met overcapaciteit als gevolg van de nieuwbouwwoede in de jaren voor 2008.

  Verder lezen ›

 • NML Column Roland Kortenhorst

  De binnenvaart speelt een cruciale rol in het draaiend houden van onze zeehavens en om de aanloop van zeeschepen efficiënt te laten verlopen.

  Verder lezen ›

 • Parlevliet en Van der Plas investeren 100 miljoen euro

  De 'Annelies Ilena' van Parlevliet en Van der Plas is het grootste vissersschip ter wereld.

  Het Katwijkse familiebedrijf Parlevliet en Van der Plas laat momenteel twee nieuwe vissersschepen bouwen bij de Kleven Verft in Noorwegen. “Elk volgende schip kent tal van kleine verbeteringen, maar wij gaan het niet ineens heel anders doen.”

  Verder lezen ›

 • NML Column Arjen Uytendaal

  Het is belangrijk om ook in mindere tijden te blijven investeren in het aantrekken van talent en het wekken van juiste en realistische verwachtingen.

  Verder lezen ›

 • Grotere hightech cruiseschepen door de sluis

  De MSC Splendida arriveert in Amsterdam.

  Grote cruisemaatschappijen plukken vanaf dit jaar de vruchten van een grote nieuwbouwgolf die twee tot drie jaar geleden startte, kort na de crisis en het hernieuwde vertrouwen in de westerse economie. Dit jaar komen maar liefst elf nieuwe zeecruiseschepen in de vaart. Met een nieuwbouwprogramma van zeven cruiseschepen spant MSC Cruises de kroon. Maar kan de grootste cruiseterminal van Nederland mee in deze schaalvergroting?

  Verder lezen ›

 • Bouw Vlaams-Nederlandse zeesluis kan in 2017 beginnen

  De Nederlandse minister heeft haar handtekening gezet onder het tracébesluit, het verdrag met Vlaanderen is ook per 1 maart van kracht, kortom: de Nieuwe Sluis in Terneuzen is een stap dichterbij. Na jaren van voorbereiding onder toezicht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie moet de bouw in najaar 2017 beginnen.

  Verder lezen ›

 • Een aantrekkelijke haven heeft oog voor natuur

  Dagelijks liggen er zo’n veertig zeehonden op het ‘Robbeneiland’ voor de Gate terminal. Foto: Danny Cornelissen

  Sinds de jaren negentig houden de havens van Rotterdam en Amsterdam zich serieus bezig met natuurontwikkeling. Weliswaar hebben beide havens hun eigen aanpak maar er zijn ook overeenkomsten. Zo werken Havenbedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Amsterdam intensief samen met natuur- en milieuorganisaties, Rijkswaterstaat, gemeenten en particuliere bedrijven. Dat levert bijzondere flora en fauna op, zoals zeehonden, vleermuizen, rietorchissen en rugstreeppadden.

  Verder lezen ›

 • Vurig pleidooi voor nieuwe onderzeeboten

  Zr. Ms. Walrus

  Op maandag 15 februari organiseerde de Atlantische Commissie in samenwerking met Gezamenlijke Officierenverenigingen een publieksbijeenkomst onder de naam ‘Onbekend maakt onbemind? Nut en noodzaak van de Nederlandse Onderzeedienst in de wereld’. Een verslag vanuit Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

  Verder lezen ›

 • 2016 wordt het jaar van de slooprecords

  Sloopstrand in het Indiase Alang.

  De terugval in de wereldhandel als gevolg van een lagere groei van de Chinese economie en de ingestorte prijs van ruwe olie hebben voor tal van scheepvaartmarkten desastreuze gevolgen. Door de ingestorte vrachttarieven is er voor veel schepen geen werk meer en dus bereikt de sloop van schepen dit jaar een absoluut recordniveau.

  Verder lezen ›

 • Den Helder gaat crisis te lijf met diversificatie

  In de haven van Den Helder is tot nu toe 800 meter kadelengte beschikbaar voor offshore activiteiten. Foto: Flying Focus

  Eerst kwam en ging de vissershaven, later bezat de Koninklijke Marine nog tientallen grote schepen, toen kwam de offshore olie- en gasindustrie. En nu blijft de olieprijs maar kelderen en heeft de Koninklijke Marine minder schepen. Waar zet Den Helder de komende jaren op in?

  Verder lezen ›

 • LNG Masterplan afgerond: ‘De kou is gevaarlijker dan de grote hitte’

  Een LNG brand op de oefenlocatie van Falck op de Maasvlakte. Foto's: Ries van Wendel de Joode

  De veiligheid rondom LNG is een belangrijk thema, nu het steeds meer de brandstof van de toekomst wordt. Hoe gedraagt LNG zich wanneer een slang van een tankwagen losschiet? En hoe ga je om met calamiteiten betreffende LNG? Falck Fire Academy kreeg de opdracht om samen met de Gezamenlijke Brandweer te onderzoeken in hoeverre we zijn voorbereid op de opkomst van LNG.

  Verder lezen ›

 • Nieuwbouw marineschepen dreigt ernstig te vertragen

  Rechts de laatste grote aanwinst van de Koninklijke Marine ‘Zr. Ms. Karel Doorman’, links ‘Zr. Ms. Tromp’.

  Ondanks de vele geopolitieke spanningen in de wereld vallen er op korte termijn geen grote nieuwbouwprogramma’s te verwachten bij de Koninklijke Marine. De bouwers van offshore windparken zullen in ieder geval het komende decennium moeten vertrouwen op mijnbestrijdingsvaartuigen uit de jaren tachtig. De Walrus-klasse onderzeeboten worden momenteel gemoderniseerd en moeten nog een tijdje mee. En ook al zijn er inmiddels ontwerpen van moderne fregatten, er ligt nog niets vast. Hoe staat het met de verschillende besluitvormingsprocessen?

  Verder lezen ›

 • Innovatief materieel en slimme operaties

  © Wilmar Dik

  Met een levensduur van een marineschip van ongeveer dertig jaar is het van het grootste belang om in de tussenliggende tijdspanne het kennisniveau op peil te houden. Moderniseringsprogramma’s en doorlopende kennisontwikkeling zijn essentieel om uiteindelijk een hypermodern schip te kunnen laten bouwen. “Wanneer je uiteindelijk een eenmalige keuze moet maken, moet je die keuze goed voorbereiden.”

  Verder lezen ›

 • Ernst van Zuijlen, directeur TKI Wind op Zee:

  © Flying Focus

  “Het Nederlandse systeem is nu het beste van de wereld.” Dat zegt Ernst van Zuijlen, directeur van het TKI (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) Wind op Zee, over de ommezwaai die minister Henk Kamp van Economische Zaken vorig jaar heeft gemaakt in de aanpak van de ontwikkeling van windenergie op zee. Van Zuijlen is verantwoordelijk voor de verdeling van subsidies van overheid aan bedrijfsleven en kennisinstellingen voor onderzoeksprojecten op dit gebied.

  Verder lezen ›

 • Heeft de olieprijs de bodem bereikt?

  Shell heeft onlangs aangekondigd voorlopig te stoppen met olieboringen in het Noordpoolgebied.

  Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn de olievoorraden hoger dan verwacht. Op de productie van negentig miljoen vaten is er een overschot van twee miljoen. Goldman Sachs stelt als reactie daarop dat de olieprijs van 50 dollar/barrel nog wel vijftien jaar zo laag kan blijven. Sterker nog, zij achten zelfs een prijs van 20 dollar/barrel mogelijk. Komen met zulke prijzen offshore exploratie en exploitatie in de problemen en hoe gaan Nederlandse bedrijven dit te lijf?

  Verder lezen ›

 • NML Column Koen Overtoom

  ‘Bring in the Dutch’ werd er vanuit de Verenigde Staten geroepen na de overstroming in New Orleans.

  Verder lezen ›

 • ‘De Maritieme Strategie moet handen en voeten krijgen’

  Na zijn wethouderschap in Rotterdam en voorzitterschap van RPCC en Deltalinqs is Wim van Sluis nu voorzitter van koepelorganisatie Stichting Nederland Maritiem Land. “Sommige zaken kun je beter gezamenlijk regelen.”

  Verder lezen ›

 • Onbemande schepen in aantocht

  DNV GL is begonnen met het testen van de ReVolt, een onbemande coaster. Artist impression: DNV-GL

  Klassebureaus en producenten van scheepsvoortstuwing bereiden zich voor op een baanbrekende ontwikkeling: onbemande schepen. En bovendien moet er praktisch zonder uitstoot worden gevaren in de toekomst. Europort 2015 staat stil bij deze ontwikkelingen.

  Verder lezen ›

 • 'Van papieren plattegrond naar indrukwekkende maritieme showcase'

  Raymond Siliakus is voor de vierde keer beursmanager van de tweejaarlijkse maritieme vakbeurs Europort. Hij kijkt uit naar de beurs, maar ook naar de week daarvoor. "Dan komt de beursvloer echt tot leven. Uitdagend wordt het voor de crew wanneer vrachtwagens met grote scheepsmotoren, schroeven, kranen en zelfs hele schepen het beursterrein opdraaien.”

  Verder lezen ›

 • NML Column Han van Roozendaal

  We stellen steeds hogere eisen aan nieuwe werknemers die met een vers diploma op zak hun maritieme carrière beginnen.

  Verder lezen ›

 • Veevervoer over zee: moderne arken van Noach

  De Galloway Express op 22 november 2013 in de haven van Napier NZ. Foto: Tony des Landes

  Het aantal soorten goederen dat per schip over zee wordt vervoerd is ongelofelijk divers. Alle mogelijke goederen, van piano’s tot ruwe olie en van auto’s tot sportschoenen, kunnen als lading worden bestempeld. Het vervoer van dieren, en dan bedoelen we vooral fok- of slachtvee, schapen, geiten, varkens, paarden en runderen, heeft een aparte plaats ingenomen tussen al die goederen.

  Verder lezen ›

 • De economie groeit, maar wees niet té opportunistisch

  Foto: Nico Koster

  Het Nationale SAIL Debat ‘De wind weer in de zeilen!’ stond in het teken van een gouden verleden en een venster naar de toekomst. De economie groeit weer, consumenten krijgen meer vertrouwen en start-ups in de ICT zijn succesvoller dan ooit. Maar volgens critici en CEO’s uit het maritieme bedrijfsleven moeten we niet té opportunistisch worden.

  Verder lezen ›

 • ‘Natuurlijk willen we duurzame schepen, maar wel in goed overleg’

  MF Shipping focust op internationaal duurzaam ondernemen. Foto: MF Shipping Group

  MF Shipping Group is al 21 jaar een succesvolle scheepvaartonderneming in Farmsum, gemeente Delfzijl. Het bedrijf is een allround dienstverlener voor reders, kapitein-eigenaren en bevrachters van shortsea schepen tot zo’n 7000 dwt. Maar directeur-eigenaar Karin Orsel en haar managers komen ook op voor de belangen van de scheepvaart bij internationale wet- en regelgeving. “De IMO moet veel meer rekening houden met de gebruikers.”

  Verder lezen ›

 • Ballastwaterverdrag zet reders klem

  Ballastwater wordt door zeeschepen in tanks gepompt en ergens anders op de wereld weer geloosd. Foto: Danny Cornelissen

  Scheepsbouwers met veel reparatiewerven zoals onze eigen Damen dromen al weer enige tijd van een hausse aan opdrachten voor de inbouw van systemen voor het onschadelijk maken van schadelijke organismen in ballastwater. Om de verspreiding van agressieve, giftige organismen in kustwateren en zeeën tegen te gaan, moeten zeegaande schepen worden uitgerust met zogeheten systemen voor ballastwater-management, BWM-systemen.

  Verder lezen ›

 • Duurzaamheid van ontwerp tot sloop

  Sloopstranden zijn een slechte oplossing als je kijkt naar duurzaamheid, mens en milieu. Foto: NGO Shipbreaking Platform 2012

  Als je als thema duurzaamheid en zeevaart kiest, kom je vanzelf terecht bij professor Hans Hopman, professor in Scheepsontwerpen aan de TU Delft. Duurzaamheid heeft immers alles te maken met het ontwerp, het gebruiksprofiel én de manier waarop een schip gesloopt wordt. “Op alle terreinen maken we dankzij onderzoek en optimalisatietechnieken nog steeds progressie.”

  Verder lezen ›

 • Baggeren in de Rotterdamse haven

  Om de lading te lossen beschikt de Rijndelta over bodemdeuren, maar het schip kan ook ‘rainbowen’.

  Toen kort na het doorgraven van de duinen bij Hoek van Holland bleek dat de stroming van de rivier niet voldoende was om de vaargeul op diepte te houden, werden baggermolens ingezet. Tegenwoordig voert sleephopperzuiger ‘Rijndelta’ veel onderhoudsbaggerwerkzaamheden uit.

  Verder lezen ›

 • Verse vis, zonder bijvangst, met je naam erop

  De MDV-1 ‘Immanuel’ heeft een efficiënte rompvorm, een gering motorvermogen en geringe uitstoot. Foto: Flying Focus

  Tijdens het symposium dat het Visbureau organiseerde tijdens Vlaggetjesdag Stellendam op 11 juli bleek de aanlandplicht een heet hangijzer. Ook het vermarkten van verse vis aan een steeds kritischere consument blijkt steeds moeilijker.

  Verder lezen ›

 • De bouw van containerschepen

   Het m.s. Nedlloyd Hoorn gezien vanaf de Maasvlakte in de jaren negentig van de vorige eeuw. Foto: Hans Malegiannakis

  Vele veranderingen hebben de laatste decennia plaatsgevonden in de ooit zo traditionele scheepsbouwwereld. Veranderde technieken, veranderde bouwmethoden, veranderde inzichten zowel bij werf als rederij, veranderde mentaliteit. De verschillen toen en nu zijn bepaald groot te noemen.

  Verder lezen ›

 • Vizier op nichemarkten

  Robby De Backer, directeur Nieuwbouw Jan De Nul.

  Jan De Nul Group heeft sinds 2008 een groot aantal baggerschepen in de vaart genomen en het eind is nog niet in zicht. Met de bouw van ’s werelds grootste cutterzuiger en twee multipurpose schepen versterkt het familiebedrijf zijn mondiale positie waar het gaat om bagger- en offshoreprojecten. “Onze nichemarkten zijn complexe opdrachten”, aldus Robby De Backer, directeur Nieuwbouw.

  Verder lezen ›

 • Containerschepen: groot of snel?

  Containerstoomschip Sea-Land McLean van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.

  Op de Maasvlakte begon het jaar 2015 voortvarend met twee nieuwe recordschepen in de containertrafiek. Op 11 januari meerde de ‘CSCL Globe’ (19.100 TEU) af als ‘de grootste’ en werd de Maersk Triple-E (18.270 TEU) onttroond met 830 dozen, al voordat de twintigste van die serie in de vaart is. Nog geen acht weken later werd CSCL alweer afgetroefd door MSC met de ‘MSC Oscar’, eerste uit een serie van achttien, die plek hebben voor nog 124 dozen meer.

  Verder lezen ›

 • Grote containerschepen volstapelen

  Er kan behoorlijk wat in de weg staan als je niet goed nadenkt over het stuwplan. Foto: Danny Cornelissen

  In het laatste weekend van juni arriveerde er weer een volgend containerschip met een capaciteit van meer dan 18.000 TEU in de Rotterdamse haven. De stuwplannen voor dergelijke schepen zijn bijzonder complex, en daarom zullen de schepen praktisch nooit 100 procent vol staan.

  Verder lezen ›

 • CEO IHC Bram Roelse over de koerswijziging van IHC

  Enkele dagen voordat Koninklijke IHC zijn grootschalige reorganisatie aankondigde, sprak Maritiem Nederland met Bram Roelse, de CEO van de scheepsbouwer. Het bedrijf wil bijna vijfhonderd mensen ontslaan en twee werven in Nederland sluiten. Roelse over de achtergronden van de voorgenomen koerswijziging: “Ik verwacht dat het nog drie jaar duurt voordat de grote oliemaatschappijen weer echt grootschalig gaan investeren en schepen gaan bestellen.”

  Verder lezen ›

 • Hoop voor marinebouwers

  De ‘Zr. Ms. Dolfijn’ is een van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse. 

  De Nederlandse marinebouwers kunnen weer hoop koesteren op toekomstige miljardenorders voor de vervanging van de bestaande schepen van de Koninklijke Marine. Orders die van levensbelang zijn voor behoud van kennis en het voortbestaan van de Nederlandse marinebouw.

  Verder lezen ›

 • Forse capaciteitsuitbreiding voor Kanaal Gent-Terneuzen

  De capaciteit van de huidige sluis bij Terneuzen is onvoldoende om de grootste schepen door te laten.

  De haven van Gent moet bereikbaar worden voor grotere schepen. Hiervoor geven de Belgische en Nederlandse overheid de komende jaren 2 miljard euro uit. De werkzaamheden vinden vooral in Nederland plaats, het overgrote deel van de financiering komt voor rekening van de Belgen.

  Verder lezen ›

 • ‘Jachten lopen voorop in efficiencyverbetering’

  Royal Huisman bouwde de 'Ethereal' met twee hybride voortstuwers, elk bestaande uit een diesel- en elektromotor.

  Milieumaatregelen en veiligheidseisen voor koopvaardijschepen gelden ook voor grote jachten. Maar zonder vracht en met heel andere vaarprofielen passen de jachten vaak minder goed binnen die regels. SYBAss-directeur Chris van Hooren ijvert voor de positie van grote jachten in de regels, waar de geest van de wet moet leiden tot een andere letter.

  Verder lezen ›

 • ‘Succes LNG komt op middellange termijn’

  De LNG-schepen komen bij Gate terminal in een afgescheiden kanaal te liggen. Foto: Flying Focus

  Binnenvaartondernemer Gerard Deen werd begin 2012 onderscheiden als Havenman 2011 voor de bouw en exploitatie van het eerste op LNG varende binnenvaartschip in Europa. Maar die brandstof moet nog steeds per vrachtwagen vanuit Antwerpen worden aangevoerd. De eerste LNG-bunkertanker komt pas volgend jaar in de vaart. Dan zal de Gate terminal een extra havenbekken hebben met een maximum capaciteit van jaarlijks 280 slots. Dat maakt LNG-distributie voor kleinschalig gebruik eindelijk mogelijk.

  Verder lezen ›

 • ‘Een samenspel tussen techniek en luxe’

  Bij de bouw van de ‘Vulcan’ is gebruikgemaakt van composiet materialen en met hars geïmpregneerde sandwich technieken.

  Jachtontwerpbureau Mulder Design heeft naam gemaakt in de wereld van luxe en snelle jachten. Maar dat is niet genoeg om de schoorsteen van het familiebedrijf te laten roken. Langzamere maar leuk ontworpen boten blijven populair onder de rijken der aarde.

  Verder lezen ›

 • NML Column Michaël Steenhoff

  De jachtbouw loopt als ‘innovation lab’ vaak voorop als het om innovatie gaat.

  Verder lezen ›

 • Regisseurs van staal

  Op een foto van net na de Tweede Wereldoorlog is Breedveld Staal uit Krimpen aan den IJssel te bewonderen. Een onoverzichtelijke wirwar van plaat, strip en pijp met ergens een kraan en een paar mensen ertussen. Hoe anders is het nu. Moet het ook anders zijn. Vader en dochter Breedveld vertellen.

  Verder lezen ›

 • ‘Betrouwbaarheid slaat aan’

  Om de verspaningscapaciteit te verhogen heeft Boessenkool geïnvesteerd in een carrouseldraaibank van Hankook.

  De Osse Equipment Manufacturing (OEM) Group maakt grote, nauwkeurige en complexe metaalproducten. Sinds kort slaat die combinatie van kenmerken verrassend goed aan binnen de offshore sector. Inmiddels maakt de groep essentiële systemen voor FPSO’s zoals swivel stacks, chainstoppers, drukvaten en drukhoudend leidingwerk. Bij de eisen die hiervoor gelden voelt het bedrijf zich als een vis in het water. Daarnaast draagt de open bedrijfscultuur zeker bij tot het succes, meent eigenaar-directeur Eelco Osse.

  Verder lezen ›

 • Customizen en optimaliseren core business Auxilium Offshore

  De spuitende nozzels van de Trenchformer bij het Luchterduinen Export Cable Trencher project.

  In de offshore circuleren meestal de gevestigde namen. Een relatief nieuwe speler is Auxilium Offshore. Tijd om de Waal te volgen en af te meren in Zaltbommel, de thuishaven van Auxilium Offshore. Een kennismaking.

  Verder lezen ›

 • IJPOS zet IJmuiden op de kaart

  Vrijwel alle bij IJPOS aangesloten bedrijven zijn in het zogeheten Middenhavengebied van IJmuiden. Foto: Henk Honing

  IJmuiden is een compacte haven waar de belangrijkste maritieme bedrijven op ruwweg één vierkante kilometer zijn gehuisvest. Onder de vlag van IJPOS (IJmuiden Port Services) trekken offshore, visserij en maritieme dienstverlening sinds 2013 gezamenlijk op. “Doel is meer schepen naar IJmuiden te halen, want dat betekent meer omzet en dus meer werkgelegenheid”, aldus medeoprichter Sjoerd Wesselius en voorzitter Henk Wessel.

  Verder lezen ›

 • Offshore industrie: van succesverhaal naar risicosector

  Boorplatform Noble Ronald Hoope in de Noordzee. Foto: Flying Focus

  Het kan verkeren, zoals de beroemde dichter uit de Gouden Eeuw Bredero al zei, en dat geldt nu vooral ook voor de offshore industrie. Daar waar zowel de offshore olie- en gasindustrie als de bouw van windmolenparken op zee de afgelopen jaren een flinke stimulans vormden voor de Nederlandse offshore industrie lijkt dat met een sterk gedaalde olieprijs ineens een stuk minder zeker.

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN Sander Vergroesen, directeur IRO

  Het niveau van de Nederlandse offshore bedrijven behoort tot de wereldtop. Maritieme bedrijven hebben bewezen innovatieve oplossingen te bedenken die uniek zijn in de wereld.

  Verder lezen ›

 • ‘Een LNG-terminal in de Eemshaven is de ultieme oplossing’

  De haalbaarheid van het plan om alsnog een LNG-terminal in de Eemshaven te bouwen, hangt van heel veel factoren af. Of Japan al zijn eerder gesloten kerncentrales weer opent bijvoorbeeld. En of Poetin zich nog veel meer op China gaat richten en de gaskraan naar Europa dichtdraait. Maar volgens directeur van Groningen Seaports Harm Post zou het wel eens de ultieme oplossing voor heel veel problemen kunnen zijn.

  Verder lezen ›

 • Symposium Maritieme innovatie en brandstofbesparing: ‘Het goud ligt op straat’

  Wagenborg Shipping onderzoekt al jaren opties om brandstof te besparen. Foto: Flying Focus

  Door nauwere samenwerking en betere communicatie tussen kantoor en bemanning is er nog heel veel brandstof te besparen. Dit bleek op het symposium Maritieme innovatie en brandstofbesparing van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden op 15 januari. 

  Verder lezen ›

 • Grootste containerschip ter wereld naar Rotterdam

  De 'CSCL Globe' tijdens haar proefvaart.

  © Hyundai Heavy Industries

  Containerreus ‘CSCL Globe’ luidt een serie nieuwbouwprogramma’s van in totaal 29 grote containerschepen in. Containerschepen die stuk voor stuk groter zijn dan de veelbesproken Maersk Triple-E klasse containerschepen.

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN Rob Verkerk, Luitenant-generaal der mariniers, Commandant Zeestrijdkrachten

  Door de samenwerking binnen de maritieme sector te verstevigen, kunnen we elkaar versterken om dreigingen in het maritieme domein het hoofd bieden.

  Verder lezen ›

 • Zeeland Seaports op zoek naar een nieuwe toekomst

  Zeeschepen aan de kade van de Kaloothaven in Vlissingen. Foto: http://beeldbank.zeelandseaports.com, Sky Pictures

  Een paar nieuw gevestigde industriële bedrijven en een herzien masterplan voor Zeeland Seaports. Dat is waarop Jan Lagasse (54), de nieuwe CEO van Zeeland Seaports, hoopt te kunnen terugzien over een jaar na de begin oktober in Antwerpen gehouden Scheldeconferentie.

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN Peter Zoeteman, managing director Netherlands Maritime Technology

  Offshore wind energy is weer veel in het nieuws de laatste tijd. De discussies kunnen nogal wat onzekerheid veroorzaken bij investeerders.

  Verder lezen ›

 • ‘Het vertrouwen van investeerders wordt onderuitgehaald’

  Prinses Amaliawindpark bij IJmuiden. Foto: Flying Focus

  In september berichtte de NOS over de onder auspiciën van het CPB uitgebrachte maatschappelijke kosten-batenanalyse, dat wind op zee de Nederlandse burgers 5 miljard euro zou kosten, terwijl het nauwelijks bij zou dragen aan een schoner milieu. Jos Beurskens, in Nederland dé specialist als het om windenergie gaat, zet dit bericht in het juiste perspectief en houdt het Nationaal Energieakkoord tegen het licht.

  Verder lezen ›

 • ‘We delen de technische risico’s met de markt’

  Foto: Janneke Vogel

  Kapitein-ter-zee Ronald Blok is medeverantwoordelijk voor de aanschaf van nieuw marinematerieel. De kolonel vertelt hoe marine, kennisinstituten en industrie samen innoveren en over zijn carrière bij de Koninklijke Marine, met groot enthousiasme. Toch had Blok de marine op een haar na verlaten voor een baan in de burgermaatschappij. “Ik heb het niet gedaan vanwege 9/11.”

  Verder lezen ›

 • ‘Een boeiend project met een lange geschiedenis’

  Foto: Reinder Weidijk

  Hij werkte zes jaar als projectdirecteur aan de verbreding van de A15, maar sinds 1 juni is Jaap Zeilmaker projectmanager voor de nieuwe zeesluis van IJmuiden. “Het is een complex project met een lange historie maar dat vind ik juist boeiend.”

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN Tineke Netelenbos, voorzitter KVNR

  De koopvaardij en de offshore vormen de kraamkamer voor de nautische sector; een nautische opleiding biedt een levenslange baangarantie.

  Verder lezen ›

 • ‘Niemand handhaaft de wetten’

  Foto: Pierre Torset

  Op de stranden van India, Pakistan en Bangladesh sterven ieder jaar arbeiders en kinderen tijdens het slopen van schepen. Internationale afspraken schieten tekort om hier een eind aan te maken. Belangenorganisaties hopen met een lijst ‘schone’ scheepssloperijen reders te kunnen overtuigen hun schepen niet meer op deze stranden te laten afbreken.

  Verder lezen ›

 • LNG aan de vooravond van doorbraak

  Foto: Danser Group

  Het gaat nog altijd langzaam - vooral omdat banken terughoudend zijn met het bieden van financiering - maar alles wijst erop dat LNG binnen pakweg tien jaar een hele belangrijke brandstof voor de scheepvaart wordt, zowel voor op zee als op de Rijn. Dat laatste is dan vooral te danken aan Ben Maelissa, directeur van de Danser Group.

  Verder lezen ›

 • IMVO in de maritieme sector

  Binnen de maritieme sector kan het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) een steeds grotere rol spelen.

  Verder lezen ›

 • Topoverleg moet leiden tot één loket bij de overheid

  Zr. Ms. Karel Doorman

  In de aanloop naar de Wereldhavendagen waren de top van het maritieme bedrijfsleven, de minister van IenM en een serie topambtenaren het erover eens: er moet één aanspreekpunt komen voor de maritieme sector in politiek Den Haag.

  Verder lezen ›

 • CIG doet meer dan staalpakketten leveren

  CIG heeft in totaal zes heavy lift vessels gebouwd voor Hartman in Urk.

  Central Industry Group (CIG) gaat in opdracht van twee Nigeriaanse reders acht schepen bouwen voor de offshore: twee offshore support vessels, vier anchor handling supply vessels en twee accommodation crane barges. Het Groningse bedrijvenconglomeraat doet tegenwoordig veel meer dan staalpakketten leveren voor Noord-Nederlandse werven.

  Verder lezen ›

 • ‘Ik kijk niet meer tegen mensen op’

  Zijn vader heeft hem het vak geleerd. “Het begon met het vasthouden van het boeientouwtje op de helling in Elburg. Wat later stelde ik de ketting van de hellingwagens al op lengte. Zo leerde ik spelenderwijs het scheepsreparatiebedrijf kennen. Maar dat ik op mijn 46e dit bedrijf zou leiden, nee, dat had ik niet gedacht.”

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN André Vink, directeur HISWA Vereniging

  Dat de pleziervaartsector een economische factor van betekenis is mag bekend zijn.

  Verder lezen ›

 • ‘Wachten op een aantrekkende markt’

  De ‘Anaconda’ van Unibarge vaart regelmatig tussen Antwerpen en Schiphol. Foto: Maurits Bot

  Unibarge is een van de grotere tankerrederijen in de binnenvaart. Het bedrijf is kort voor de crisis opgericht en vaart met relatief nieuwe schepen van ten hoogste tien jaar oud. “We moeten nu met zijn allen de kar trekken en rond zien te komen. Iedereen wacht op het moment dat de momenteel stabiele markt weer aantrekt”, zegt mede-eigenaar Alexander Wanders.

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN Fries Heinis, directeur Vereniging van Waterbouwers

  Met de wereld als proeftuin blijven Nederlandse waterbouwers hun kennis vergroten.

  Verder lezen ›

 • ‘De grote investeringen zijn nu gedaan’

  Jan De Nul werkte onder meer acht jaar lang in Port Hedland, de grootste ijzerertshaven ter wereld.

  Door de export naar vooral China en de winning en export van aardgas en andere delfstoffen kende Australië de afgelopen tien jaar grootschalige baggerprojecten. Die grote orderstroom lijkt nu af te vlakken, maar down under is nog altijd voldoende werk voor Nederlandse baggeraars. Maritiem Nederland sprak de vier grote West-Europese baggeraars over de baggerprojecten in Australië.

  Verder lezen ›

 • ‘Baggerwerk wordt steeds meer papierwerk’

  Cor Vis was op zijn zestiende al ondernemer. Met een tractor en een pomp baggerde hij de sloten van de boeren in de Krimpenerwaard. Nu heeft hij 35 man in dienst en een machinepark met een waarde van miljoenen euro’s, maar eenvoudiger is het er zeker niet op geworden.

  Verder lezen ›

 • De grootste baggeraars van de wereld zijn Belgen

  Illustratie: Gerrie van Adrichem

  Voor de rechtgeaarde baggeraar uit bijvoorbeeld Sliedrecht, de bakermat van de Nederlandse baggerindustrie, zal het best even slikken zijn. Natuurlijk wordt er nog heel veel door Nederlanders gebaggerd en dat overal over de hele wereld, maar heel vaak is dat in buitenlandse, lees Belgische dienst.

  Verder lezen ›

 • NML COLUMN Hester Duursema, directeur Binnenvaart Logistiek Nederland

  De voorspelde groei van containervervoer door de Tweede Maasvlakte moet voor een groot deel worden opgevangen door de binnenvaart.

  Verder lezen ›

 • ‘We zijn geen botenboer die alleen van A naar B vaart’

  Schepen die alleen van A naar B varen, varen vaker leeg dan schepen die samenwerken. Illustratie: Gerrie van Adrichem

  Binnenvaartondernemers moeten meer samenwerken. Dat was een van de conclusies van binnenvaartambassadeur Arie Verberk in zijn rapport over het versterken van de structuur in de binnenvaart. Stefan Meeusen, directeur van de Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale (NPRC), ziet dat steeds meer binnenvaartondernemers zich bij zijn coöperatie aansluiten. Maar Meeusen wil niet alleen maar ‘een botenboer zijn die van A naar B vaart’, hij zet in op multimodaal vervoer. Dus ook over weg en spoor.

  Verder lezen ›

 • Nieuwe insteekhaven voor betere bulkoverslag

  Grote schepen die door de Noordersluis gaan, komen dicht langs de IJ-palen.

  Bulkcarriers die te diep steken om naar Amsterdam te kunnen varen, worden in IJmuiden gedeeltelijk gelost. De lichterpalen, waar dat nu gebeurt, hebben nadelen, onder andere voor de veiligheid. Een nieuwe insteekhaven biedt uitkomst.

  Verder lezen ›

 • ‘Een dure oplossing maar we willen vooroplopen’

  Foto: Janneke Vogel

  Danser Group realiseert het eerste dual fuel-containerbinnenvaartschip. Het heeft directeur Ben Maelissa veel hoofdbrekens gekost, maar als de ombouw van het schip begin juni gereed is, zal hij concluderen dat het de inspanningen waard is geweest. Het vele werk dat in de primeur is gestoken, zal Danser vooral aantrekkelijker maken voor verladers. En klaar voor de toekomst - en dat is heel wat waard.

  Verder lezen ›

 • Meer leren en verder specialiseren

  Gerrit van Leunen

  De Maritieme Academie Holland is eind vorig jaar opgericht en bestaat uit zes samenwerkende onderwijsinstellingen. Leden van de directieraad van de nieuwe coöperatie Leon Maas en Gerrit van Leunen vertellen over de redenen van ontstaan van de Maritieme Academie Holland en schetsen de veranderingen in het Nederlandse maritieme onderwijs.

  Verder lezen ›

 • COLUMN Marjolein Jansen, lid College van Bestuur STC-Group

  Bedrijfsleven en onderwijsinstellingen die actief zijn binnen het maritieme cluster hebben elkaar hard nodig.

  Verder lezen ›

 • ‘Wie koppijn heeft, verdient geld’

  Foto: Gijs Kroes

  In Nederland overleeft de scheepsbouw niet, omdat arbeid te duur is en er onvoldoende technici te vinden zijn. De scheepsbouw is conservatief en een gezond bedrijf moet groeien. Wie praat met Patrick Janssens, directeur-eigenaar van Scheepswerf De Hoop, ziet het ene na het andere conventional wisdom uit de scheepsbouwindustrie sneuvelen. “Er is niets mooiers dan het tegendeel bewijzen.”

  Verder lezen ›

 • Noord-Nederlandse maritieme cluster zit vol dynamiek

  Jack-up kraanschip ‘MPI Adventure’ van Adventure Shipping verscheept en installeert onderdelen van offshore windturbines vanuit de Eemshaven. Foto: Flying Focus

  Damen mag dan hebben besloten voorlopig even geen nieuwbouw te plegen op zijn hellingen in Bergum en Harlingen, maar ondertussen nam Thecla Bodewes een werf over in Harlingen en ook langs het Winschoterdiep glijden nog steeds nieuwbouwschepen van de helling. De 112 maritieme bedrijven in Noord-Nederland vormen nog altijd een economische factor van betekenis.

  Verder lezen ›

 • COLUMN Sander Vergroesen, managing director IRO

  De rol van de offshore binnen het maritieme cluster is ook het afgelopen jaar weer steviger geworden.

  Verder lezen ›

 • ‘Onze VLCC’s zitten in het toppeloton’

  In Nederland weten we alles van specialistische offshore-  en baggerschepen en we zijn goed in het managen van kustvaartschepen tot 15.000 ton. We kennen maar een handjevol bedrijven die met de grootste bulkcarriers ter wereld varen en geen grote tankerrederijen. In België is dat anders.

  Verder lezen ›

 • Roep om slim milieubeleid

  Het LNG schip ‘Coral Energy’ van gastankerrederij Anthony Veder manoeuvreert richting de Gate Terminal op de Maasvlakte. Foto: Flying Focus

  Ooit waren Nederlandse reders heer en meester in de scheepvaart op de Oostzee. Momenteel vormen de LNG-tankers van Anthony Veder een positieve uitzondering. Nu de scheepvaart een grote slag moet maken in de verbetering van de milieuprestaties dreigen Nederlandse reders aan het kortste eind te trekken in de concurrentie met de op milieugebied bijzonder ambitieuze, innovatieve en daadkrachtige Scandinaviërs.

  Verder lezen ›

 • 'Op kwaliteit moeten we het verschil maken'

  Harde noten zijn al gekraakt, zegt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Maar dat betekent niet bepaald een lege agenda. Daar staan ook vrolijke zaken in, overigens. Zoals de doop van het Joint logistic Support Ship (JSS). Een gesprek over haar beleid - en over zeilbootjes.

  Verder lezen ›

 • De noodzaak van schone sloop

  Op de sloopstranden in Azië worden schepen ontmanteld door mannen en kinderen met gevaar voor eigen leven.

  Er is een alternatief voor de sloopstranden in India, Bangladesh en Pakistan, waar verontreinigde olie de bodem in zakt en slopers het gevaar lopen een stuk staal op hun hoofd te krijgen of kanker op te lopen door giftige stoffen. Schone en veilige scheepsrecycling is een stuk duurder, maar zal door wetgeving en publieke druk steeds meer afgedwongen worden.

  Verder lezen ›

 • ‘Over twee jaar kijken of BLN bestaansrecht heeft’

  Binnenvaart Logistiek Nederland (BLN) is een ketenbrede binnenvaartorganisatie, met niet alleen schippers, maar als het aan directeur Hester Duursema (31) ligt, ook rederijen en bevrachters en aanpalende organisaties in de binnenvaart. Over twee jaar, de zittingstermijn van het huidige bestuur, is het ijkmoment of BLN werkelijk bestaansrecht heeft, maar twijfels heeft ze daar niet over. Op 3 februari is het startsein gegeven voor de nieuwe brancheorganisatie.

  Verder lezen ›

 • ‘Om te innoveren moet je uit je comfortzone komen’

  Foto: Janneke Vogel

  Rinus Kooiman leidt samen met zijn broer Wim de Kooiman Groep, waaronder Scheepswerf Gebr. Kooiman in Zwijndrecht. Vorig jaar voltooide de groep de innovatieve hopperzuiger ‘Reimerswaal’, die op vier manieren zand en grind kan lossen. “De bouw van de Reimerswaal is goed geweest voor het zelfvertrouwen van het bedrijf.”

  Verder lezen ›

 • De strijd tegen drugs

  Het M-fregat ‘Hr. Ms. Van Amstel’ onderschepte vorig jaar 840 kilo cocaïne in het Caribisch gebied.

  Bootje onderschept, cocaïne in beslag genomen. Het is een regelmatig terugkerend bericht in de media. Het is het resultaat van een ‘front’ waarop de Koninklijke Marine al decennia actief is. Toch is deze bijdrage aan de internationale war on drugs in vergelijking met andere operaties relatief onderbelicht. Hoe verloopt die strijd tegen de drugssmokkelaars en welke middelen zet Defensie in? Wat feiten op een rij.

  Verder lezen ›

 • Balanceren tussen export en thuismarkt

  Het SIGMA-concept van DSNS

  Damen Schelde Naval Shipbuilding laveert tussen internationale export en het bedienen van de thuismarkt. “Voor het bedienen van beide afzetgebieden moeten alle zeilen worden bijgezet”, aldus algemeen directeur Hein van Ameijden.

  Verder lezen ›

 • ‘Rotterdam komt op alle zeevervoerscontracten’

  Foto: Ries van Wendel de Joode

  Wanneer de Verenigde Staten straks de Rotterdam Rules ratificeren, zullen de grote scheepvaartlanden volgen. Denemarken en Noorwegen hebben hun wetgeving al nagenoeg klaar en minister Opstelten is ook begonnen. Naast het feit dat vervoersrecht straks up-to-date is, is het van onschatbare marketingwaarde dat straks op alle maritieme vervoerscontracten ‘Rotterdam’ komt te staan.

  Verder lezen ›

 • Schultz komt KVNR tegemoet met uitstel stikstofbeperkingen

  De Nederlandse reders krijgen een beetje lucht bij de invoering van alle maatregelen ter beperking van de uitstoot van alle schadelijke stoffen uit de schoorsteen van hun schepen. Nu een invoering van beperkingen voor de uitstoot van stikstof voor de scheepvaart in de Oostzee per 2016 op bezwaren stuit van Rusland acht minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het niet opportuun dit wel te doen voor de Noordzee.

  Verder lezen ›

 • Reders hopen dat gasolie niet nog duurder wordt

  De Plyca van Transfennica is momenteel het enige Nederlandse schip dat met een rookgasreiniger is uitgerust.

  Gaan reders massaal op zoek naar rookgasreinigers op de beurs Europort? Of gaan ze toch voor relatief kleine aanpassingen aan de machinekamer om deze geschikt te maken voor laagzwavelige brandstof? De vrees is dat laagzwavelige brandstof door de grotere vraag straks fors duurder gaat worden, en het is nu al 40 procent duurder.

  Verder lezen ›

 • COLUMN Bas Buchner, algemeen directeur MARIN

  Om het betaalbaar te houden moeten scheepvaart en scheepsbouw samen innoveren, want anders worden we straks links en rechts ingehaald door vrachtwagens met schone Euro 6 motoren.

  Verder lezen ›

 • ‘Je moet je wilde ideeën kunnen loslaten’

  Foto: Janneke Vogel

  Wout van der Zwan dacht in 2006 dertig jaar ervaring in het zware zeetransport te gaan verzilveren als consultant. Werk genoeg. Hij werd echter CEO van de gloednieuwe onderneming RollDock, die innovatieve zwareladingschepen laat bouwen. “Dat niemand anders in die markt sprong, heeft me verbaasd.”

  Verder lezen ›

 • De kapitein als milieubeschermer

  Wagenborg Shipping onderzoekt al jaren opties om zwavel in de uitlaatgassen te elimineren. Foto: Wagenborg Shipping

  De kapiteins ter koopvaardij kunnen hun borst nat maken. Zij zullen de komende jaren zwaar aan de bak moeten om uitvoering te geven aan een hele reeks milieumaatregelen voor de scheepvaart. Of ze daar nu blij mee moeten zijn, is de vraag want veel maatregelen leiden tot extra administratie in het vastleggen van gegevens.

  Verder lezen ›

 • Nog een wereld te winnen voor wind op zee

  Het Prinses Amaliawindpark ligt 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden. Foto: Ad Meskens

  In juli 2014 gaan de eerste funderingspalen voor windpark Gemini ten noorden van Schiermonnikoog de zeebodem in, zes jaar na de opening van offshore windpark Amalia. Heeft technologische vooruitgang wind op zee goedkoper gemaakt in die tijd? De overheid betaalt nog altijd flink mee, maar, zo zegt projectontwikkelaar Typhoon Offshore, “we gaan waarschijnlijk geen beroep doen op het volledige subsidiebedrag”.

  Verder lezen ›

 • ‘Als je je recht niet kunt halen, heb je geen recht’

  Er zijn in Nederland 32 advocatenkantoren met een natte praktijk, waarvan het merendeel in Rotterdam gevestigd is. De kantoren zouden veel meer werk hebben als reders en transporteurs hun ruzies niet standaard in Londen zouden uitvechten.

  Als laatste artikel van contracten tussen ladingeigenaren en reders staat nog vaak dat bij geschillen deze uitgevochten moeten worden via het Engelse rechtssysteem. Procederen daar is vervolgens tijdrovend en duur en daar moeten we vanaf. “Wij hebben hier de grootste haven van Europa, Engeland heerst niet meer over de wereldzeeën, er is geen enkele reden waarom jurisdictie als vanzelfsprekend via Engels recht gaat.”

  Verder lezen ›

 • ‘Financiering is de grootste uitdaging’

  De Nederlandse maritieme maakindustrie kende in 2011 en 2012 een stabiele omzet van meer dan 6 miljard euro. De werven zijn innovatief, reders hebben goede businessplannen en de overheid verstrekt garantieregelingen en exportkredietverzekeringen. “Alle randvoorwaarden zijn aanwezig om volop mensen aan het werk te zetten, behalve de financiering door banken”, zegt Peter Zoeteman, directeur van Scheepsbouw Nederland.

  Verder lezen ›

 • Baggerwerk kan nog veel efficiënter

  Het project Ruimte voor de Rivier omvat ongeveer veertig verschillende soorten maatregelen. Het wordt voor het grootste deel gefinancierd uit het budget voor waterveiligheid. Foto: Beeldbank.nl/Rijkswaterstaat/Harry van Reeken

  Zolang Nederland z’n waterveiligheid serieus neemt, zul je de Nederlandse baggeraars niet snel horen klagen. Ondanks alle bezuinigingen van vooral het laatste kabinet Rutte blijven de budgetten voor de waterveiligheid redelijk op peil. Wat dat betreft hebben de Nederlandse baggeraars volgens Fries Heinis, directeur van de Vereniging van Waterbouwers, ook niet direct veel te mopperen.

  Verder lezen ›

 • COLUMN André Vink, directeur HISWA Vereniging

  Uitkijkend over het IJ en de HISWA te water, die in de afgelopen week om ons heen is opgebouwd, vandaag onder een blauwe wolkeloze hemel is het leven mooi!

  Verder lezen ›

 • Nederlandse offshore windenergie

  Het Deense Nysted Wind Farm is een van ’s werelds grootste offshore windparken.

  Als alle betrokken partijen het eens worden over de kleine lettertjes van de af te sluiten contracten maakt Nederland volgens de planning eind van dit jaar opnieuw een forse stap in de ontwikkeling van windenergie op zee. Offshore windenergie-ontwikkelaar Typhoon Offshore begint dan met de bouw van het offshore windpark Gemini.

  Verder lezen ›

 • Interview Pieter van Oord

  © Van Oord

  Pieter van Oord (52) is sinds 2008 bestuursvoorzitter van familiebedrijf Van Oord. Sinds kort wordt er weer gebaggerd in Dubai, maar ook dichter bij huis vinden tot de verbeelding sprekende landaanwinningsprojecten plaats zoals de Tweede Maasvlakte en de Zandmotor. Groot geworden in de waterbouw breidt het bedrijf zijn activiteiten uit richting de offshore en offshore windindustrie.

  Verder lezen ›

 • COLUMN Fries Heinis, directeur Vereniging van Waterbouwers

  De laatste Maritieme Monitor van Nederland Maritiem Land toont wederom aan dat de waterbouwers het binnen het maritieme cluster relatief goed doen.

  Verder lezen ›

 • De binnenvaart is overal

  De schepen op de Chinese Yangtze zijn inmiddels veel groter en moderner.

  © Jan van ’t Verlaat

  Vaak zien opkomende economieën overal ter wereld de binnenvaart als een goed alternatief voor het wegvervoer en als middel tegen de congestie op de wegen. Deze landen investeren daarom fors in de binnenvaart.

  Verder lezen ›

 • De communicerende vaten bij Defensie

  Het JSS Karel Doorman wordt halverwege dit jaar van Roemenië naar Vlissingen overgevaren.

  Bij de Koninklijke Marine valt voor 2020 geen nieuwbouw van marineschepen te verwachten, terwijl de vervangingsvraag zich aandient. Marine nieuwbouw is een aanjager voor innovatie, en die wordt nu onderbroken. Dit is zorgelijk. De budgetoverschrijdende F-35 helpt ook niet mee om extra marine nieuwbouw voor elkaar te krijgen.

  Verder lezen ›

 • Interview Robert-Jan Zimmerman

  De Mer-Green tijdens de proefvaart in Servië

  © Foto: Mercurius

  Het is moeilijk om in deze tijd van economische teruggang voor innovaties in de binnenvaart een passende financiering rond te krijgen. Directeur Robert-Jan Zimmerman van de Mercurius Shipping Group ziet zeker het laatste jaar dat de banken steeds terughoudender worden en bijna geen schepen meer willen financieren. En dat terwijl Zimmerman al ondernemers en werk heeft voor nieuwe kleinere binnenschepen.

  Verder lezen ›

 • ‘Internationale handel moet onverstoord verlopen’

  © AVDD

  VVD en PVV steunen de inzet gewapende private beveiligers, maar daarmee halen ze nog geen meerderheid om reders tevreden te stellen. Daarentegen verschillen de partijen duidelijk van mening over de inzet van de Koninklijke Marine tijdens missies in EU-verband. VVD’er Han ten Broeke en PVV’er Raymond de Roon in debat.

  Verder lezen ›

 • Europese redersvereniging neemt afscheid van Alfons Guinier

  © Guinier

  21 jaar lang was Alfons Guinier secretaris-generaal van de belangenvereniging voor Europese reders, ECSA in Brussel. Na de zomer gaat hij met pensioen. Maritiem Nederland zocht hem op om samen een blik te werpen op de belangrijkste gebeurtenissen in zijn loopbaan, toen én nu.

  Verder lezen ›

 • VVD en D66 in debat over offshore wind

  De ‘Seafox 5’ met vier windmolenmasten onderweg naar de Duits-Deense grens in de Noordzee.

  Terwijl minister-president Rutte voorzichtig probeert D66 te verleiden tot steun aan zijn VVD-PvdA-kabinet, blijven de standpunten van VVD en D66 op het gebied van offshore wind mijlenver, zo niet zeeënver uiteenlopen. VVD’er René Leegte en D66’er Stientje van Veldhoven in debat.

  Verder lezen ›

 • ‘LNG heeft de wind in de zeilen’

  De pay-off van de LNG-import- en doorvoerterminal Gate terminal in Rotterdam vormt de wens voor de toekomst. Het is de taak van managing director Dick Meurs deze wens werkelijkheid te laten worden. Geen onmogelijke taak, zeker nu aardgas in LNG-vorm een steeds aantrekkelijker brandstof wordt voor de maritieme industrie en daarmee een onverwachte markt vormt.

  Verder lezen ›

 • De Nederlandse vlag in perspectief

  © Danny Cornelissen

  De boeken van 2012 zijn net afgesloten en de definitieve cijfers laten nog even op zich wachten, maar het staat vast dat het afgelopen jaar een zwaar jaar voor de Nederlandse zeevaart is geweest. Diverse scheeps-CV’s gingen ten onder en bestaande ondernemingen herzien activiteiten. Met flinterdunne marges in het zeetransport staat de Nederlandse vlag onder druk.

  Verder lezen ›

 • 'We zijn geen taxibedrijf!'

  De hoofdactiviteiten van offshorebedrijf Bluewater Energy Services bestaan uit FPSO’s en SPM-systemen. Deze woordraadsels vormen de miljoenenbusiness waar eigenaar Hugo Heerema met grote openheid over spreekt. In vijf prikkelende vragen geeft hij zijn visie op onder andere duurzaamheid en ondernemerschap om tegelijkertijd de taxi-mythe te ontzenuwen.

  Verder lezen ›

 • Zwavelrichtlijn heeft naar luchtje

  De ‘MS Vlieborg’ van Wagenborg Shipping is gebouwd door Ferus Smit.

  © Wagenborg

  Zwavel wordt in de ban gedaan om het milieu te sparen. Ook de scheepvaart moet minder zwavel gaan uitstoten vindt de IMO en is daarom tot strenge wetgeving overgegaan. Wetgeving die de branche graag wil volgen, maar nog niet kan volgen. Reders leggen uit waarom.

  Verder lezen ›

 • Wim van Sluis, voorzitter Deltalinqs en RPCC:

  Voorzitter van de Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs en van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) Wim van Sluis klonk zeker veelbelovend toen hij aan het begin van dit jaar zei dat de havengemeenschappen moeten inzetten op samenwerking, denkkracht, creativiteit en technische innovatie. “Door slimme samenwerking moeten we ons gaan onderscheiden”, aldus Van Sluis.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina

Partners Maritiem Nederland