De Noordborg zoekt een nieuwe eigenaar | Maritiem Nederland
Achtergrond
Foto’s: Danny Cornelissen

De Noordborg zoekt een nieuwe eigenaar:


De Noordborg zoekt een nieuwe eigenaar

Redactie i.s.m. Van der Kamp Shipsales | maandag 20 februari 2017
Maritieme Cluster

Advertorial

Als we honderd jaar terug in de tijd gaan, belanden we in de Eerste Wereldoorlog. Er was toen qua transport nog sprake van zeilschepen, stoomschepen en de eerste dieselschepen. Ook auto’s en vliegtuigen stonden nog in de kinderschoenen. De ontwikkelingen gingen hard de afgelopen eeuw, en maritieme hoogtepunten in de evolutie van zeilschip naar autonoom schip over vijftien jaar moeten behouden blijven. De ‘Noordborg’ is zo’n maritiem hoogtepunt.

“Ik vraag mij wel eens af of de mensheid beseft dat wij, uitgaande van het bestaan van deze planeet voor miljarden jaren, in de laatste honderd jaar - herhaal slechts honderd jaar! - een enorme unieke en turbulente tijd meemaken”, vraagt Dick van der Kamp, eigenaar en oprichter van Van der Kamp Shipsales, zich af. Hij wijst daarbij op de reeds in 2006 van de sloop geredde kustvaarder Noordborg.

Niet interessant

Van der Kamp vertelt: “Ik krijg soms het idee dat oudere schepen, auto’s of vliegtuigen niet meer interessant zijn voor de huidige generatie en dat veel mensen eigenlijk alleen nog vooruitkijken en uitgaan van een LNG schip, een Tesla of een Dreamliner. Gaan mensen nog wel eens naar het Maritiem Museum in Rotterdam, Groningen of Delfzijl?”

‘De kwaliteit van het schip en het staal was indrukwekkend goed te noemen’

Niet al het geld hoeft volgens Van der Kamp te renderen. “Veel mensen zijn recent bijvoorbeeld het schip ingegaan met hun privé-investering in moderne schepen.” Van der Kamp doelt daarmee op onder andere het drama rond het failliete Flinter. “Als ik een aantal partijen bijeenkrijg om de Noordborg verder op te knappen en voor het publiek tentoon te stellen, levert dat met honderd procent garantie een fraai stukje behoud van maritieme historie op.” 

Hoogtepunt

Na de Tweede Wereldoorlog floreerde de zeevaart naar een hoogtepunt, scheepvaartkantoren als Wagenborg, Vinke en een lange lijst volgde. Een serie kustvaarders werd gebouwd waaronder in 1962 de Noordborg, 518 ton, afmetingen 48,55 x 7,94 meter, laad- en losgerei van 2 ton, een viercilinder Brons hoofdmotor van 220 pk met een uniek zacht geluid. Ook dit schip werd bevracht door Wagenborg in Delfzijl.

De Noordborg werd in het dok in de vesting van Hellevoetsluis gelegd en vrijwel het gehele schip werd door middel van waterstraaltechniek tot de blanke staat schoongespoten. “De kwaliteit van het schip en het staal was indrukwekkend goed te noemen, er zijn wel staalreparaties verricht in het casco en aan het dek maar deze zijn niet meer dat 10-15 procent van het hele schip. 

Kosten

De hoofdmotor is eruit gehaald om gereviseerd te worden. De kosten liepen op, de teller staat momenteel op 300.000 euro en er is volgens Van der Kamp nog een bedrag van circa 100 tot 150.000 euro te gaan om het schip helemaal klaar te krijgen.

Echter in 2007 en 2008 sloeg de crisis toe en geen enkel scheepvaartkantoor had, of wilde, nog geld in de Noordborg stoppen. Van der Kamp vraagt zich wel eens af of er een soort CV-constructie voor maritiem erfgoed bestaat, waarbij particulieren geld in kunnen leggen met een bepaald voordeel. Van der Kamp: “Als één persoon 3000 euro in zou leggen, zijn 150 personen genoeg om het schip te kopen en klaar te maken, met 300 euro slechts 1500 mensen.”

In de binnenvaart zijn er wel diverse organisaties die het voor elkaar krijgen unieke schepen zoals kempenaars et cetera te behouden. En ook zijn er bijvoorbeeld mensen zoals Jan van Seumeren (Mammoet) die proberen unieke schepen te behouden.

De stichting Appingedammer Brons Motorenmuseum heeft serieuze interesse om het schip op haar locatie neer te leggen en zelf ‘voor spek en bonen’ de Brons hoofdmotor te reviseren. Echter zoals in veel stichtingen, ontbreekt het aan fondsen. 

Originele staat

Van der Kamp beaamd dat hij zijn geïnvesteerde geld niet terug zal krijgen maar gaat de Noordborg niet verkopen voor een appel en een ei. Voor de helft van het aantoonbaar geïnvesteerde geld mag het schip verkocht worden, maar alleen aan organisaties of personen die het erfgoed behouden of gaan exploiteren als bijvoorbeeld charterschip, echter altijd in de originele staat.

Sportvisserij Trip heeft haar oude originele kustvaarders ook nog steeds in de vaart als sportvisserijschepen, dus met een beetje goede maritieme wil kun je een mooi bedrijf starten met dit schip.

De stad Hamburg heeft een paar unieke schepen liggen zoals het eerste met atoomenergie gebouwde lijnschip ‘San Diego’. Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft zelfs een kustvaarder liggen die nog ouder is dan de Noordborg. Ook in Maassluis is er een stichting voor het behoud van een unieke oude zeesleper de ‘Elbe’ en die functioneert perfect.

Partners Maritiem Nederland