BLIX helpt klant offshore tender te winnen in Taiwan | Maritiem Nederland
Achtergrond
Ben de Sonnaville: 'Grote tenders zijn vaak een korte sprint.' (foto: BLIX)

BLIX helpt klant offshore tender te winnen in Taiwan


BLIX helpt klant offshore tender te winnen in Taiwan

Jacques Geluk | vrijdag 28 september 2018
Offshore Wind

Het Utrechtse adviesbureau BLIX Consultancy hielp de Canadese energieproducent Northland Power en projectpartners Yushan Energy en Mitsui Trading Company bij het winnen van de tender voor twee offshore windparken in Taiwan. 

Binnen het team nam BLIX sleutelposities in op het gebied van planning, risicobeheer, interface, beprijzing van ‘balance of plant’-componenten en projectintegratie. “Maar het belangrijkste was zoals altijd teamwerk”, zegt senior consultant Ben de Sonneville.

Northland Power mag dankzij het gewonnen concessiecontract samen met het Taiwanese Yushan Energy en de Japanse Mitsui Trading Company twee offshore windprojecten met een gecombineerde capaciteit van 744 megawatt ontwikkelen bij Taiwan (232 MW als uitbreiding van het Hai Long 2 windproject en 512 megawatt voor Hai Long 3). De verwachting is dat beide offshore windparken na 2025 worden aangesloten op het elektriciteitsnet. “Het is de eerste keer dat we een klant in Azië ondersteunen. Meteen met succesvolle af loop”, aldus De Sonneville.

“Bovendien is het een goed voorbeeld van de manier waarop wij werken. Wij zijn een team van zeer ervaren consultants, met daar omheen een schil van ‘associates’ en zelfstandige experts op het gebied van wind- en zonne-energie, maar bijvoorbeeld ook senior academici, economen en financieel analisten. Daardoor creëren wij toegevoegde waarde voor onze klanten, onder wie projectontwikkelaars, windparkeigenaren, overheden en belanghebbenden in de windenergiesector. Wij focussen liever op kwaliteit dan kwantiteit wanneer wij hen adviseren en helpen tijdens de volledige levenscyclus van hun duurzame projecten. In ruil helpen zij ons impact te maken bij de energietransitie.”

Duidelijke boodschap

In de afgelopen vijftien jaar heeft BLIX veel kennis en ervaring opgebouwd. “Het is onze kracht zeer complexe materie en een enorme hoeveelheid informatie te vertalen in een duidelijke boodschap, wat helpt bij het winnen van grote tenders. Veel van onze klanten hebben vaak een relatief klein kernteam, dat wij aanvullen met project managers, ‘package’ managers, analisten en project ondersteunende functies. Wij zijn zelf geen projectontwikkelaars. In de niche van interim-projectmanagement in windprojecten zijn wij inmiddels marktleider in Nederland en België. Het is in die rol een van onze kerntaken om de projectteams van klanten – we werken voor de meeste grote energiebedrijven en ontwikkelaars – aan te vullen wanneer en waar zij ondersteu ing wensen en ervoor te zorgen dat zij de concessietender winnen.”

“Grote tenders zijn vaak een korte sprint. Informatie komt vrij laat beschikbaar en er is weinig tijd voor voorbereiding. Dat betekent snel en efficiënt werken om uiteindelijk een competitieve bieding op tafel te kunnen leggen. Gelukkig is onze kracht dat we door onze ervaring, flexibiliteit en uitgebreide interne standaardisatie snel kunnen schakelen en bijvoorbeeld snel EPCI-aanbestedingen in de markt kunnen zetten. Verder denken we altijd vanuit de businesscase van de klant, met als ultieme doel uiteindelijke waarde voor hem te creëren.”

‘Veel onzekerheden en risico’s zijn op deze manier al afgedekt’

In het voorbeeld van Taiwan zijn veel geleerde lessen uit Europese projecten en tenders en toegepaste technologieën ook bruikbaar, al dan niet met aanpassingen. Ook zie je in dit geval toch dat de grote partijen, zoals leveranciers van turbines en installatieaannemers, vaak Europees zijn en in veel gevallen dezelfde met wie we ook in Europa bij aanbestedingen te maken hebben gehad.”

Energietransitie versnellen

Wereldwijd is het adviesbureau betrokken bij wind- en zonne-energieprojecten. “Wij willen wat bijdragen aan de wereld door de energietransitie te versnellen in de breedste zin van het woord. Het is onze missie daarin het verschil te maken. Dat betekent – nu duurzaamheid vervlochten raakt – niet alleen focussen op offshore en onshore windenergie en zonne-energie, maar op integrale oplossingen. Bijvoorbeeld een veld vol zonnepanelen naast windmolens die waterstof produceren”, zegt De Sonneville.

Net als in Nederland en België zijn er ook internationaal, als het bijvoorbeeld gaat om offshore wind, vrij grote projecten die vaak om miljardeninvesteringen vragen. Er is een groep van tien à vijftien internationale investeerders prominent in de markt. Een aantal van deze investeerders is inmiddels klant en met de rest wil het adviesbureau in gesprek komen of blijven. “De meeste klanten komen naar ons en wij gaan als consultants ook proactief op zoek. Maar het meest effectief is mond-tot-mondreclame op basis van een goede reputatie. Zo heeft bijvoorbeeld ook Northland Power ons gevonden.”

De laatste tijd is er meer steun voor offshore, wat vooral te maken heeft met lagere kostprijzen en een verminderde vraag naar subsidies. Dit komt onder meer doordat de concessietenders competitiever zijn geworden. Windmolens, zegt De Sonneville, draaien niet meer op geld. “Ons team heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat – geholpen met het opzetten en voorbereiden van de eerste concessietenders in Nederland. De overheid neemt de rol van ontwikkelaar over, bepaalt de locaties voor het plaatsen van windturbines, vraagt de vergunningen vast aan en onderzoekt omgevingscondities. Wij brengen de exacte waterdiepte, de bodemgesteldheid, geologische lagen, zandduinmigratie en (extreme) golfhoogtes in kaart. Bovendien kijken we mee naar de beste locatie en of bepaalde stukken zee wel geschikt zijn voor windmolens. Veel onzekerheden en risico’s zijn op deze manier al afgedekt. Ontwikkelaars hoeven alleen nog maar te bieden.”

Voor de ‘succesformule’ van BLIX is nu ook belangstelling in Frankrijk en het VK. In Taiwan is sprake van een hybride model, dat eveneens competitie mogelijk maakt. “Wij zien deze tenders als een goede manier om de energietransitie verder te versnellen en denken dat hiermee een basis is gelegd voor een solide toekomst voor offshore wind”, besluit De Sonneville, die met zijn collega’s mogelijkheden ziet om ook in India en de VS aan de slag te gaan. 

Partners Maritiem Nederland