Nieuws
 • Onderzoekers bepleiten strengere regels diepzeemijnbouw

  Mangaanknollen zijn essentieel voor de biodiversiteit van de diepzee. Dit is een van de conclusies van de studie MiningImpact, waar onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) samen met collega's uit tien andere landen drie jaar aan hebben gewerkt. Zij komen met aanbevelingen voor de bescherming van rijke diepzee-ecosystemen.

  Meer lezen »

 • Containeroverslag Rotterdam opnieuw in de lift

  De overslag van containers in de Rotterdamse haven blijft groeien. In de eerste negen maanden van 2017 steeg het aantal containers in vergelijking met dezelfde periode in 2016 met 10,1 procent tot 10,2 miljoen eenheden (TEU). De totale overslag steeg in dezelfde periode met 2 procent.

  Meer lezen »

 • Alewijnse bouwt mee aan baggerschepen bij Barkmeijer Shipyards

  Alewijnse Marine heeft opdracht gekregen voor het ontwerp, de levering en inbedrijfstelling van de elektrische installatie en automatisering aan boord van twee nieuwe Trailing Suction Hopper Dredgers (TSHD). De twee gespecialiseerde baggerschepen worden gebouwd bij Barkmeijer Shipyards in het Friese Stroobos voor het Britse bedrijf Hanson.

  Meer lezen »

 • HbR ontwikkelt multifuel bunkerstation in Dordrecht Inland Seaport

  Havenbedrijf Rotterdam (HbR) wil een nieuw multifuel bunkerstation realiseren voor het tanken van LNG en andere schonere brandstoffen. Toekomstige locatie is Krabbegors/Duivelseiland op het terrein van Dordrecht Inland Seaport.

  Meer lezen »

 • Jan de Nul versterkt Prins Hendrikzanddijk in Texel

  De Belgische baggeraar Jan de Nul heeft de opdracht verworven voor de versterking van de Prins Hendrikzanddijk in Texel. De ruim drie kilometer lange dijk wordt aan zeezijde versterkt met zand. Dankzij de dijkversterking krijgt het waddeneiland er 200 hectare bij.

  Meer lezen »

Agenda
Achtergrond

© Foto: NML

‘Onze maritieme sector is in staat te ademen’

De maritieme maakindustrie heeft het moeilijk. Toch is Roel de Graaf, directeur van Netherlands Maritime Technology, voorzichtig optimistisch over de toekomst. Sommige segmenten doen het zelfs nu al goed. Dit is volgens hem vooral te danken aan het innovatieve karakter van de sector. “Bovendien zijn onze leden flexibel en weten ze erg goed op moeilijke situaties in te spelen.”

Meer lezen »

Techniek & Innovatie

Online via brillenglazen

Zeelui met een Augmented Reality bril op hun neus kunnen bij reparaties aan gespecialiseerde apparatuur ondersteuning krijgen via internet. De camera in hun bril herkent fabrikant en type om door te schakelen naar online hulp. Zo kunnen reders fors besparen. Maritieme grootbedrijven experimenteren, terwijl een Rotterdamse startup een AR platform voor individuele reders onder de aandacht brengt.

Meer lezen »

Carrière

‘Je moet de echte hitte wél voelen’

Er is brand in de kombuis en er worden nog twee bemanningsleden van het schip vermist. Maarten, Thomas en Fred moeten het vuur zien te doven en de vermisten zien te redden. Op het binnenvaartschip Helena woedt op hetzelfde moment een machinekamerbrand. Zo maar een middag op het terrein van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in Dordrecht waar FMTC maritieme en offshore trainingen geeft.

Meer lezen »

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie 6 - 2017

Adverteren

Uw producten of vacatures in Maritiem Nederland of op maritiemnederland.nl? 
Meer informatie

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Betabanen

Deel MaritiemNederland.nl

Partners Maritiem Nederland